5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum să trăieşti într-o lume de basm

Cum să trăieşti într-o lume de basm

Te-ai gândit că micuţul tău poate fi sursa ta de inspiraţie? Dacă eşti pe punctul de a-i amenaja camera, renunţă la varianta vopsirii pereţilor în culori monotone şi plictisitoare. Observă ce-i place, întreabă-l ce vrea şi preferinţele lui pot constitui punctul de plecare în decorarea camerei. Apelând la pictura murală, îi vei integra în micul său univers pe Albă ca Zăpada, Tom şi Jerry, Mickey Mouse şi mulţi alţii…

Copilul este o fiinţă curioasă, vioaie şi energică, dar care se plictiseşte repede. Acesta este motivul pentru care are nevoie de un ambient care să îl provoace, să îl fascineze. În acest context, picturile murale sunt o alternativă excelentă de decorare a camerei sale. Cu siguranţă, se va bucura să-şi vadă integrate în spaţiul propriu nu doar eroii preferaţi din basme şi desene animate, ci şi jucăriile şi obiectele care îl atrag. Personajele create vor fi prietenii lui imaginari, vor însufleţi atmosfera şi vor aduce zâmbetul pe chipul micuţului. Este important să ai o imagine de ansamblu despre cum trebuie să arate spaţiul intim pe care urmează să-l creezi.
Realizarea picturilor murale este facilitată de modul în care se prezintă suportul, în cazul de faţă peretele. Acesta trebuie să fie uscat, fără urme de igrasie sau de mucegai. Pentru o mai bună acoperire, porozitatea trebuie să se încadreze în limite acceptabile. În cazul în care suportul nu îndeplineşte aceste condiţii, se iau măsuri pentru a fi pregătit ca atare.

Pregătirea suportului/peretelui

Dacă peretele se află într-o stare precară, este necesară finisarea lui de către un zugrav profesionist. Se recomandă să fie zugrăvit cu vopsele lavabile. Culoarea nu are prea mare importanţă, dar este de preferat ca baza să rămână albă, pentru o acoperire de 100%. Amorsarea peretelui se realizează ca şi la zugrăveala obişnuită. Amorsa (de mai multe tipuri) este amestecată cu apă: o parte amorsă/două părţi apă. Peretele se „spală“ în prealabil cu compoziţia respectivă. Vara, când aerul este mai cald, se usucă foarte repede, dar, în general, după o oră poate începe procesul de decorare.

Materiale

– Se folosesc culori acrilice din mai multe motive: se lucrează curat, se usucă repede, se acoperă uşor cu vopsea lavabilă în cazul redecorării, se pot spăla şi nu sunt toxice.
Mai este nevoie de:
– un creion pentru desen;
– o schiţă de mână (proiect la scară) pe o foaie de caroiaj de proporţii;
– pensule de diverse mărimi şi densităţi;
– pensulă de contur cu păr lung sau cariocă în cazul conturării liniilor negre;
– vase de diverse mărimi pentru combinarea culorilor şi, eventual, o paletă pentru amestecul pe mână.

Paşi

La un proiect cu personaje din desenul animat, şi nu numai, se parcurg următorii paşi:
– Se desenează schiţa personajelor sau obiectelor din proiect pe hârtie de ambalaj cu suprafaţă mare, apoi se delimitează clar conturul desenului.
– Se fixează hârtia desenată pe perete cu banda de contur (bandă sau rolă de hârtie lipicioasă de diverse mărimi, care să nu fie extrem de adezivă) şi se apasă cu creionul pe hârtie; prin presare, desenul devine vizibil pe perete.
– Se dezlipeşte hârtia şi se conturează peretele cu linii, fără apăsare.
– Se pregătesc culorile în recipiente (se amestecă) şi, respectând nuanţele din proiect, se acoperă suprafeţele cu grijă, ţinând pensula perpendicular pe perete, în aşa fel încât să nu picure. Atenţie! Pensula trebuie întotdeauna ştearsă de surplusul de vopsea înainte de aplicare!
– După ce se colorează întreaga suprafaţă, se conturează, în funcţie de preferinţă, cu o culoare mai închisă sau chiar cu negru.

Elena VÎRLAN

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU