10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSex la orice vârstă

Sex la orice vârstă

Sexualitatea în diferite momente ale existenţei are particularităţile ei, aşa că specialiştii vă vin în ajutor cu tot felul de lămuriri menite să clarifice aşa-zisele „probleme“.

Este normal pentru un tânăr de 20 de ani să aibă erecţii imprevizibile în orice moment? Dar pentru o femeie de 30 de ani să aibă mai mult chef de sex? Dar pentru un bărbat de 40 de ani să aibă erecţie mai greu? Dar ca un cuplu trecut de prima tinereţe să mai „facă nebunii“? Desigur, nu există răspunsuri universale la toate aceste întrebări. Fiecare caz este particular şi depinde de o multitudine de factori: educaţie, cultură, experienţa sexuală bună sau proastă, boli etc. Iată principalele caracteristici ale sexualităţii în diverse perioade de viaţă.

Înainte de 20 de ani: influenţa hormonilor

Între 15 şi 20 de ani, băieţii şi fetele sunt la cele două extreme din punct de vedere biologic. Corpul băieţilor de 15 ani e plin cu testosteron. Pentru cei mai mulţi tineri, asta se traduce printr-o obsesie bruscă pentru performanţa sexuală.
Fetele nu suferă această presiune hormonală şi cad mai degrabă în romantism. Pot avea şi ele, bineînţeles, puseuri sexuale şi să-şi folosească sexualitatea pentru a găsi parteneri sau pentru a seduce un băiat. Însă, ceea ce le interesează în mod special sunt dimensiunile relaţionale şi senzuale. În timp ce un băiat de 15 ani se masturbează în fiecare zi, fetele nu o fac decât o dată la două săptămâni.

Între 20 şi 30 de ani: profitaţi de experienţa celuilalt

Bărbaţii şi femeile se află încă fiecare la polul său. Ce bărbat de 20 de ani nu a auzit măcar o dată: „Numai la asta ţi-e mintea! Eşti obsedat sexual!…“? În schimb, femeile sunt bănuite că ar fi frigide pentru că vor mai mult să vorbească despre dragoste decât să facă sex. În această perioadă, calea de mijloc este să vă lăsaţi influenţaţi şi să învăţaţi de la celălalt.
În general, bărbaţii sunt în culmea performanţelor la această vârstă. Pentru femei însă, plăcerea sexuală se dezvoltă gradual şi nu atinge apogeul decât pe la 30 de ani, cu condiţia să fi acumulat experienţe relaţionale şi erotice plăcute.
Tânărul îşi poate ajuta partenera să-şi dezvolte sexualitatea. De fapt, una dintre marile dorinţe şi plăceri ale bărbatului este să o facă pe parteneră să cunoască aceleaşi plăceri intense pe care le resimte el pe plan sexual.
La rândul său, băiatul trebuie să înceteze să mai creadă că fata are aceeaşi dorinţă şi acelaşi libidou ca el. Tânărul trebuie să rămână deschis la ceea ce ea îi poate aduce în domeniul senzualităţii, tandreţei, intimităţii şi sentimentelor. De asemenea, poate învăţa de la ea să se lase dorit, să cultive aşteptarea, să facă să dureze plăcerea, să se joace, să râdă.

Între 30 şi 40 de ani: maturitatea

În această perioadă, de cele mai multe ori constrângerile de ordin familial, cariera sunt obstacolul vieţii sexuale. Totuşi, nu este timpul pierdut pentru a continua descoperirile făcute în adolescenţă. Secretul este să vă folosiţi creativitatea pentru a păstra dorinţa vie, în ciuda copiilor, a slujbei şi a grijilor zilnice.
Două dintre cele mai importante sfaturi ar fi: spuneţi „nu“ lucrurilor care vă ocupă timpul, televizorul fiind primul pe listă, şi, în al doilea rând, stabiliţi-vă priorităţile şi notaţi în agendă viaţa sexuală, chiar dacă nu vi se pare prea romantic.
În jurul acestei vârste, dacă dorinţa sexuală a bărbatului este satisfăcută din plin, în diverse moduri, aceasta devine din ce în ce mai puţin obsedantă. Iar presiunea hormonilor începe să fie mai puţin insistentă. La rândul său, femeia care a cunoscut şi explorat plăcerea sexuală devine din ce în ce mai receptivă la sexualitate. Ea va dori adesea să încerce noi experienţe şi să-şi pună în practică fanteziile sexuale.

Între 40 şi 50 de ani: echilibru între sexualitate şi senzualitate

La această vârstă, diferenţele pe plan sexual între bărbaţi şi femei sunt minime. Acum este regăsit echilibrul între sexualitate şi senzualitate. Pentru multe cupluri, acesta este un moment de apogeu sexual. Pentru cei care nu şi-au găsit echilibrul este însă mai periculos. De exemplu, bărbaţii nesatisfăcuţi din punct de vedere sexual vor dori să-şi trăiască adolescenţa, iar unele femei vor fi dezamăgite de sexualitate.
Pe de altă parte, această vârstă atrage o multitudine de schimbări, în special în plan fizic. Libidoul se poate diminua atât la bărbaţi, cât şi la femei. În plus, erecţiile nu mai sunt spontane şi durabile. La femei, sânii au tendinţa să se lase, lubrifierea poate deveni mai lentă şi mai puţin abundentă, iar numărul contracţiilor orgasmice scade.
Marele pericol este să consideraţi toate aceste schimbări, de altfel, normale, ca fiind nişte disfuncţii sexuale. Gândirea negativă şi îndoielile privind virilitatea, frumuseţea sau puterea de seducţie pot crea o stare psihologică şi emotivă nefastă.

După 50 de ani: se poate şi de acum încolo!

Începând cu vârsta de 50 de ani, importanţa sexului în viaţa de cuplu scade gradual. Din punct de vedere biologic, persoanele în vârstă îşi pot continua activităţile sexuale, însă o fac în general cu o mai mică frecvenţă. Studiile arată că persoanele între 50 şi 70 de ani care continuă să facă dragoste sau se masturbează regulat trăiesc mai mult, sunt mai sănătoase şi mai fericite. Şi asta, deoarece corpul primeşte plăcere.
Însă, pe la această vârstă, multe femei sunt în pragul menopauzei, iar corpul lor începe să se modifice, simţindu-se din ce în ce mai puţin atrăgătoare. În acelaşi timp, libidoul bărbatului şi performanţele sexuale se diminuează. Femeile trebuie să înţeleagă că de  acum înainte ele trebuie să contribuie mai mult la stimularea erecţiei partenerului, care nu mai are loc automat, ca la 20 de ani. Pe de altă parte, după o perioadă de abstinenţă sexuală, este mai greu, atât fizic, cât şi psihic, să reveniţi la viaţa sexuală activă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII