24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSan Marino - istorie pe 60 de kilometri pătraţi

San Marino – istorie pe 60 de kilometri pătraţi


Odată ce ai intrat pe tărâmurile sale, ai impresia că te afli în altă lume. San Marino, statul care se poate lăuda cu cea mai veche Constituţie în vigoare, datând de la 1600, îi încântă pe turiştii care calcă pe aceste meleaguri încărcate de istorie.

Stat independent izolat în inima Italiei, înghesuit între provinciile Emilia Romagna şi Marche, San Marino este cea mai veche republică din lume şi surprinde printr-o mulţime de particularităţi interesante.
Străduţe înguste pavate, magazine pline cu suvenire, res-taurante cu specific italienesc, toate aceste elemente fac din San Marino destinaţia perfectă pentru cine vrea să se relaxeze în vacanţă într-o atmosferă liniştită.
Nu ştiu exact dacă este din cauza zidului ce înconjoară oraşul San Marino, dar, odată ajuns pe tărâmurile sale, ai impresia că intri în altă lume, izolată, lipsită de griji, în care timpul parcă a stat în loc.
Nu contează în ce anotimp vizitezi acest loc, atmosfera este întotdeauna aceeaşi, dar dacă vrei să eviţi aglomeraţia şi fluxul mare de turişti, evită lunile de vară – în mod deosebit august, perioada de concediu a italienilor, şi nu numai.

Un stat vechi de 1700 de ani

Se spune că mica republică a fost întemeiată în anul 301, când, conform legendei, pietrarul Saint Marinus a părăsit insula Rab şi s-a refugiat în munţii din regiunea Emilia Romagna, fugind de furia anticreştină a autorităţilor romane. Pe Muntele Titano, pietrarul a construit o bisericuţă creştină şi astfel, pe 3 septembrie 301, a fost întemeiată Republica San Marino.
Din cauza izolării şi a sărăciei, comunitatea formată în vârf de munte a trecut prin istorie în mare parte neobservată, reprezentând pentru marile puteri ale lumii o pradă prea mică; astfel se face că San Marino şi-a păstrat independenţa şi forma de guvernământ republicană, bazată pe modelul republicii romane, până în zilele noastre.

Giuseppe Garibaldi le-a redat independenţa

San Marino trăieşte în principal din turism şi, deşi are o suprafaţă de numai 60 de kilometri pătraţi, cea mai veche republică din lume se poate mândri cu un număr impresionant de obiective turistice. Nu rataţi cele trei turnuri aflate în capitala San Marino, amplasate pe trei vârfuri ale Muntelui Titano, care datează din secolul al XI-lea şi apar şi pe stema ţării.
Sanmarinezii au un adevărat cult pentru Garibaldi, motiv pentru care veţi întâlni la fiecare pas busturi ale unificatorului Italiei, care a permis sanmarinezilor independenţa şi după unificare, drept recunoştinţă pentru azilul acordat revoluţionarilor italieni. Până şi Napoleon a refuzat să preia conducerea statului, motivându-şi astfel decizia: „De ce aş prelua-o. Este o republică model!“.
Sanmarinezii sunt mândri de originile lor, motiv pentru care, odată ce ai păşit în micul stat, vor avea grijă să te facă să intri în atmosfera lor tipic medievală.

Din San Marino poţi admira panorama zonei Emilia Romagna

În San Marino poţi ajunge cu maşina, care se poate închiria de la unul dintre cele mai apropiate aeroporturi – Bologna, la 50 km, sau Rimini, la 14 km -, sau cu un mijloc de transport în comun, existând curse regulate Rimini-San Marino, la un interval de 15 minute.
În micul stat, cele mai populare mijloace de transport sunt bicicleta şi, nu în ultimul rând, telegondola, care datează din 1932 şi face legătura între oraşul San Marino, situat în vârful Muntelui Titano, şi al doilea oraş important al republicii, Borgo Maggiore. Traseul oferă o superbă panoramă a regiunii Emilia Romagna şi a Mării Adriatice. Telegondolele, numerotate cu cifrele 1 şi 2, sosesc la un interval de 15 minute.
Dacă ai nevoie totuşi să apelezi la serviciile unui taxi, în micul stat există şapte companii licenţiate, care acceptă să opereze şi pe teritoriul Italiei.

Loc de desfăşurare a numeroase evenimente

În San Marino au loc o mulţime de evenimente, aşa că în orice lună, dacă te documentezi înainte de pe site-ul turistic al republicii, vei avea şansa să participi la acţiuni extrem de interesante. De exemplu, Festivalul Zilele Medievale celebrează epoca medievală şi pe toată durata sa în oraş domneşte o atmosferă tipică epocii: restaurante cu specific medieval, localnici îmbrăcaţi în costume de epocă, târguri de unde poţi cumpăra suvenire cu specific sanmarinez: timbre, monede, vase din ceramică lucrate manual şi chiar uniforme ale gărzilor de corp din perioada medievală.
Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, vizitează şi împrejurimile. Deşi San Marino se află în mijlocul munţilor, la doar 30 km poţi face plajă pe ţărmul Mării Adriatice, aici aflându-se una dintre cele mai populare staţiuni maritime ale Italiei, Rimini, oraşul natal al regizorului Federico Fellini. Rimini se mândreşte nu doar cu litoralul său, ci şi cu centrul istoric, unde pot fi vizitate Castelul Sismondo, transformat în timp în închisoare, şi catedrala în stil gotic, unde se află mormintele familiei Malatesta.

Ştiaţi că:

Mâncărurile pregătite în bucătăriile sanmarinezilor sunt  similare celor mediteraneene, existând însă şi câteva produse tipice cu care localnicii se mândresc: prăjitura de casă Tre Monti (trei munţi) şi vinul din cultură proprie.
Micuţul stat este o republică, cu un parlament de 60 de membri, Marele Consiliu General şi doi şefi ai statului – Capitani Reggenti -, care sunt în funcţie câte şase luni. Pe 1 aprilie şi 1 octombrie, în San Marino sunt numiţi cei doi şefi ai statului, în cadrul unei ceremonii de amploare, al cărei ritual datează de sute de ani.
Olivia Dragnea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII