16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinScottish Fold, pisicuţa cu urechile pliate

Scottish Fold, pisicuţa cu urechile pliate

În 1961, un cioban pe nume William Ross a descoperit mai multe pisici Scottish Fold la o fermă aproape de Coupar Angus, în regiunea Tayside din Scoţia, la nord-vest de Dundee. Ross l-a întrebat pe proprietar dacă poate să ia una dintre feline, care a devenit ulterior întemeietoarea rasei Scottish Fold, conform www.cfa.org.

Ceea ce deosebeşte Scottish Fold de celelalte rase de pisici sunt urechile, mici şi îndoite înainte, datorită unei mutaţii. Aceste pisicuţe s-au bucurat de o apreciere deosebită în Statele Unite ale Americii prin anii ’70. Lobul urechii este tare şi îndoit complet, astfel încât acoperă deschiderea urechii interne, iar vârfurile lor sunt rotunjite. În ciuda urechilor ciudate, aud extrem de bine. Corpul pisicii este rotunjit, fără a părea greoi, fiind susţinut de membre de lungime medie. Capul mare şi rotund are obraji proeminenţi şi gât puternic. Nasul este scurt şi lat, perii mustăţilor fiind rotunjiţi. Urechile sunt mici, cu îndoitura urechii cât mai apropiată de craniu. Ochii sunt mari şi rotunzi, comparabili cu cei ai bufniţelor, iar culoarea acestora se asortează cu blana. Părul este de lungime medie, fiind des, moale şi elastic. Există şi specimene din această rasă care au păr lung. Membrele sunt de lungime medie şi direct proporţionale cu restul corpului. Coada este mai lată la bază, subţiindu-se spre vârful rounjit.

Blana scurtă şi deasă a pisicilor Scottish Fold este uşor de îngrijit şi nu necesită o atenţie specială. Periatul regulat ajută la îndepărtarea firelor de păr moarte. Năpârleşte foarte puţin.

 

Blânde şi docile

 

Aceste exemplare sunt recunoscute pentru blândeţea şi docilitatea lor, ceea ce le face extrem de agreabile. Scottish Fold a devenit o rasă deosebit de apreciată şi de căutată, însă destul de rară. Cu toate că, pentru împerechere, sunt admise rasele American şi British Shorthair, Scottish Fold s-a dezvoltat ca o rasă de sine stătătoare.

De-a lungul timpului, a câştigat inimile multor arbitri felinologi, dar şi a numeroşi oameni simpli, iubitori de pisici. Scottish Fold se fac remarcate atât datorită urechilor neobişnuite, cât şi ochilor deosebit de mari şi rotunzi, irezistibili, care lasă impresia unui mari mirări şi inocenţe: „Cine, eu?…“.

Se pot adapta tuturor situaţiilor, chiar dacă este vorba de copii neastâmpăraţi sau de căţei insistenţi. Nu sunt zgomotoase şi nu se panichează niciodată, nici măcar pe masa de arbitraj sau la schimbarea locuinţei. Sunt discrete şi nu necesită îngrijiri deosebite, decât o hrană corespunzătoare şi un mediu curat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU