20.6 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBratislava, oraşul care a ieşit din umbra Pragăi

Bratislava, oraşul care a ieşit din umbra Pragăi

După scindarea Cehoslovaciei în Cehia şi Slovacia, Bratislava a încercat mulţi ani să-şi creeze un nume prin istoria pe care o spune partea veche a oraşului, dar şi prin centrul renovat, care oferă imagini superbe turiştilor. După o lungă perioadă în care s-a aflat în umbra Pragăi, capitala fostei Cehoslovacii, Bratislava a început să se facă remarcată prin varietatea arhitectonică sau culinară.

Bratislava, capitala Slovaciei, este situată aproape de graniţa Slovaciei cu Austria şi Ungaria şi destul de aproape de cea cu Cehia. În frumosul oraş ce se află la doar 60 km de Viena există câteva universităţi, muzee, teatre şi alte instituţii culturale. Toate acestea creează o atmosferă culturală pe care nu o poţi ignora când păşeşti pe străzile capitalei slovace. În condiţiile în care locuitorii acestui ţinut au trăit sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar, noile generaţii au parte de o moştenire destul de vastă şi influenţe diverse, un semn fiind şi faptul că Bratislava are mai multe denumiri, precum Pressburg (germană) şi Pozsony (maghiară).

În prezent, oraşul a devenit un puternic centru cultural şi industrial cu numeroase obiective turistice precum: fortul-castel, cetatea medievală Devin, muzee, Teatrul Naţional Slovac, Vechiul Turn, Catedrala Sfântul Martin – unde a fost încoronată împărăteasa Maria Tereza – Insula Zytny, închisă de cele două braţe ale Dunării.

 

Castele şi conace

 

Una dintre clădirile cele mai impresionante ale oraşului este Castelul Bratislava, construit pe un teren aflat la 85 de metri deasupra nivelului Dunării. Pe acest deal au fost găsite vestigii arheologice datând din perioada de tranziţie între epoca de piatră şi cea de bronz, aparţinând unei fortăreţe celtice, care apoi a făcut parte din Limesul roman, a fost o mare aşezare slavă, apoi centru politic, militar şi religios al Moraviei Mari. Primul castel de piatră a fost construit în secolul X, pe când regiunea intra sub influenţa Regatului Ungariei. Castelul s-a transformat într-o fortăreaţă gotică antihusită în vremea lui Sigismund de Luxemburg, în 1430, devenind castel renascentist în 1562, şi a fost reconstruit în 1649 în stil baroc. În timpul domniei Mariei Tereza, castelul a devenit un sediu regal prestigios. În 1811 a fost distrus, rămânând în ruină până în anii ’50, când a fost reconstruit în mare parte în stil terezian.

Ruinele Castelului Devin se află pe o stâncă situată în locul unde râul Morava, care formează graniţa între Austria şi Slovacia, se varsă în Dunăre. Este unul din cele mai importante situri arheologice slovace şi include un muzeu dedicat istoriei sale. Datorită locaţiei sale strategice, Castelul Devin a avut un rol important la frontiera dintre Moravia Mare şi statul ungar timpuriu. A fost distrus de trupele lui Napoleon în 1809 şi este un simbol al istoriei slovace şi slave, în general.

Conacul Rusovce, cu parcul lui englezesc, se află în cartierul cu acelaşi nume. Casa a fost construită în secolul al XVII-lea şi apoi a fost transformată în conac în stil neogotic englezesc, între 1841 şi 1844. Cartierul mai este cunoscut pentru ruinele unui campament militar roman, Gerulata, parte a Limesului roman. Gerulata a fost construit şi folosit între secolele I şi IV d.Hr.

 

Parcurile şi lacurile, punctele forte ale oraşului

 

Datorită localizării sale la poalele Carpaţilor Mici şi vegetaţiei sale riverane de pe terenurile udate de Dunăre, Bratislava are păduri situate aproape de centrul oraşului. Suprafaţa totală a spaţiului verde public este de 46,8 km pe cap de locuitor. Cel mai întins este Parcul Horsky (Parcul Muntos), din Oraşul Vechi. Bratislavsky Lesny Park (Parcul Forestal Bratislava) este situat în Carpaţii Mici şi include multe localuri populare, precum Zelezná studienka şi Koliba. Parcul Forestal acoperă o suprafaţă de 27,3 kmp, 96% fiind acoperită de păduri, şi conţine exemplare de floră şi faună rare precum bursucii europeni, vulpile roşii şi muflonii. Pe malul drept al Dunării, în cartierul Petralka, se află Parcul Janko Krá, primul parc public din Europa, fondat între 1774 şi 1776. Un nou parc al oraşului este planificat în Petralka, între lacurile Malý Dradiak şi Veký Dradiak.

Parcul Zoologic din Bratislava este situat în Mlynská dolina, aproape de sediul Televiziunii Slovace. Grădina, fondată în 1960, găzduieşte în prezent 152 de specii de animale, printre care şi lei albi. Grădinile Botanice, care ţin de Universitatea Comenius, sunt situate pe malul Dunării, şi găzduiesc peste 120 de specii autohtone şi străine. Oraşul are mai multe lacuri naturale şi artificiale, majoritatea folosite în scopuri recreative: lacul Štrkovec în Ruinov, Kuchajda în Nové Mesto, Zlaté Piesky şi lacurile Vajnory în nord-est, şi Rusovce în sud.

Preţuri pentru turiştii

Dacă mergi la Bratislava, îţi trebuie un bilet de avion care costă în jur de 58 de euro, iar de la aeroport poţi fi luat de o maşină a hotelului unde ţi-ai rezervat cameră, două persoane plătind pentru 30 de minute de mers aproximativ 29 de euro. Dacă doreşti să iei autobuzul, care vine din 15 în 15 minute, vei da doar 50 de eurocenţi. Preţul unei camere la un hotel de trei stele porneşte de la 255 de euro pe noapte, iar la unul de patru stele, de la 290 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII