30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Din ce în ce mai puţină gheaţă
în regiunea arctică

Calota glaciară arctică a ajuns la cele mai mici dimensiuni înregistrate până în prezent, valorile ultimelor măsurători având toate şansele să atingă un record negativ. Cifrele finale urmează să fie publicate în curând, dar se estimează că vor depăşi recordul de anul trecut, când s-a constatat că gheaţa din zona arctică măsoară doar 4,13 milioane de kilometri pătraţi. „Dacă luăm în calcul faptul că grosimea stratului de gheaţă scade pe zi ce trece, putem trage concluzia că, anul acesta, în zona arctică este mai puţină gheaţă decât a fost vreodată de când am început monitorizarea“, a declarat Martin Sommerkorn, consilier pe probleme de schimbare climatică în cadrul Programului Arctic Internaţional al organizaţiei WWF.

Potrivit specialiştilor, este primul an când nu mai există gheaţă nici în Pasajul de Nord-Vest, nici în cel de Nord-Est. În perioada 1985-2007, întinderea de gheaţă care are mai puţin de cinci ani a scăzut cu 56 la sută, iar cea „veche“ aproape a dispărut. „Aşteptăm datele finale, care să confirme dacă în 2008 s-a înregistrat cel mai mic volum de gheaţă în regiunea arctică sau recordul rămâne cel de anul trecut“, a mai spus Sommerkorn.

Acesta a precizat că situaţia este gravă şi că, în acest ritm, volumul de gheaţă va scădea vertiginos. Acest fapt generează probleme şi în cadrul faunei arctice. Anumite specii de urşi polari au de suferit din cauza faptului că platforma de gheaţă unde îşi au habitatul se topeşte în permanenţă din cauza schimbărilor climatice. „Calota glaciară arctică este ca un fel de oglindă care reflectă căldura soarelui în spaţiu. Pe măsură ce gheaţa se topeşte, apele Oceanului Arctic absorb mai multă căldură, contribuind semnificativ la fenomenul de încălzire globală“, a explicat Martin Sommerkorn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS