5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTonkinese, o pisică de familie

Tonkinese, o pisică de familie

Tonkinese este o rasă nouă, rezultată din încrucişarea unei Siameze cu o Birmaneză. A fost mai întâi dezvoltată în America, în anii ’50, fiind numită Siameza Aurie, dar rasa nu a luat avânt, fiind ignorată. De-abia în anii ’60 aceste pisici au reapărut sub numele de Tonkinese, apoi popularitatea lor a crescut, ajungând să fie preferate ca animale de companie şi de expoziţie.

Tonkinese este o pisică de statură medie, conform site-ului www.zooland.ro. Capul pisicii este uşor rotunjit, de lăţime medie. Văzut din profil, nasul pare oblic, îndreptat în jos, spre o bărbie fermă. Urechile sunt bine depărtate, fiind mai late la bază, subţiindu-se spre vârful uşor rotunjit. Ochii sunt depărtaţi şi mai deschişi decât cei de formă orientală, dar nu rotunzi, şi sunt uşor înclinaţi înspre nas. Culoarea ochilor preferată pentru pisicile de expoziţie este albastru-verzui, dar nuanţele pot varia de la verde la albastru. Corpul felinei este bine echilibrat, ferm şi musculos, iar posteriorul este uşor ridicat. Picioarele sunt subţiri şi musculoase, iar membrele din spate sunt ceva mai lungi decât cele din faţă. Labele sunt ovale, iar degetele, ordonate. Coada este suplă, iar când este adusă de-a lungul corpului atinge umerii pisicii.

 

Caracter şi temperament

 

Pisicile din rasa Tonkinese au aceeaşi natură prietenoasă ca şi rasele înrudite, Siameza şi Birmaneza. Sunt animale de companie ideale, inteligente. Pot fi dresate să facă diverse trucuri şi au nevoie de jucării. Le place să aibă permanent companie şi, dacă trebuie să fie lăsate singure o perioadă mai mare, un tovarăş este neapărat necesar. Nu sunt pisici gălăgioase, le place să toarcă lângă stăpân şi să îl urmeze peste tot. Curiozitatea lor naturală le bagă adesea în situaţii dificile, fiind mai bine să le limitaţi accesul către exteriorul casei, mai ales dacă nu aveţi o grădină bine închisă. Nu le deranjează să fie pisici de casă atâta timp cât au un tovarăş şi multe jucării cu care să îşi ocupe timpul.

 

Îngrijire

 

Pisicile din rasa Tonkinese nu necesită îngrijire specială, întrucât blana scurtă este uşor de întreţinut. Textura ei este fină, moale şi mătăsoasă, având o strălucire lucioasă. Tipurile de blană cer ca pointurile, masca, urechile, picioarele şi coada să fie mai închise la culoare decât restul corpului, omogenizându-se uşor în nuanţa acestuia. Năpârlesc puţin.

Rasa Tonkinese nu prezintă probleme de sănănate specifice şi sunt capabile să ducă o viaţă lungă şi activă. Este recomandat, ca şi în cazul celorlalte rase, un control anual de rutină la medicul veterinar, pentru verificarea funcţionării rinichilor şi a ficatului.

Caracteristici

Clasificarea rasei: pisici cu părul scurt. A fost numită şi Siameza Aurie.

Speranţa de viaţă: peste 15 ani.

Greutate: 2,5-5,5 kg.

Energie: ridicată.

Compatibilitate cu alte pisici: ridicată.

Compatibilitate cu alte animale: ridicată.

Compatibilitate cu copiii: ridicată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS