10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTort cu cremă de căpşune

Tort cu cremă de căpşune

Ingrediente: 8 ouă mici (7 ouă mijlocii sau 6 ouă mari), 130 g făină, 140 g zahăr, 50 g amidon, 100 g unt topit/răcit, 20 g cacao, 2 linguriţe praf de copt, 1 plic zahăr vanilinat, 1 praf de sare, coajă de portocală (răzuită), unt pentru uns tava şi făină pentru tapetat.

Crema: 500 g mascarpone, 300 g pireu de căpşune (gata preparat şi răcit), 250 g căpşune tăiate cubuleţe.

Pireul de căpşune: 300 g căpşune, 250 g zahăr cu pectină, 1 lingură zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Blatul:

Se bat albuşurile cu un praf de sare. Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, untul topit şi răcorit şi zahărul vanilinat până devine un amestec omogen. Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul, cacao şi coaja de portocală, după care se adaugă la gălbenuşuri, mixând uşor. Se obţine un amestec gros, pe care-l punem în albuşurile bătute şi mixăm uşor până se încorporează perfect. Se toarnă în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se dă la cuptorul preîncălzit pentru maximum 30 de minute.

Când blatul e copt, îl scoatem din tavă şi-l lăsăm la răcit pe un grătar.

Crema:

Se face pireul de căpşune în mixer. Se strecoară de seminţe şi se amestecă bine cu zahărul şi zeama de lămâie. Se fierbe cam zece minute. Se lasă să se răcească. După răcire se îngroaşă şi se gelatinează, adăugând mascarpone şi căpşunele tăiate.

Se taie blatul în trei felii.

Pentru însiroparea lor se folosesc suc de portocale, puţin zahăr şi trei căpşune mari. Aceste ingrediente se pun într-un pahar şi se mixează bine. Se obţin 150 ml suc, care se împarte în trei, pentru cele trei felii de blat.

Primul blat se pune pe platou şi se însiropează. Se adaugă primul strat de cremă. Se pune cel de-al doilea blat însiropat şi se unge cu cremă. Al treilea se însiropează pe partea care a fost în tavă.

Se taie ciocolata albă în bucăţi, se pune într-o pungă, care se aşază într-un vas cu apă fierbinte (nu trebuie să clocotească). Ciocolata de lapte se taie bucăţele, se pune într-un vas termorezistent, se adaugă 10 g unt şi se topeşte pe baia de apă.

Se toarnă glazura de ciocolată de lapte. Cu cea albă se face o pânză de păianjen. Se decorează cu o căpşună despicată.

Timp de preparare: două ore.

Dificultate: ridicată.

Menţiuni: Este un desert festiv care se serveşte cu un pahar de şampanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII