11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Iniţiale cu noroc

Suspiciunea că numele ne influenţează într-un fel sau altul destinul datează încă de pe vremea romanilor, dovadă stând axioma „nomen omen“.

Strămoşii noştri latini au fost mereu convinşi că numele este un semn prevestitor, însă oamenii de ştiinţă au avut nevoie de 2.000 de ani pentru a confirma şi ştiinţific această teorie. După ce au luat „la puricat“ mai multe statistici, Leif Nelson, de la Universitatea din California, şi Joseph Simmons, cercetător la Yale, au reuşit să demonstreze că iniţialele numelui şi prenumelui ne influenţează într-un fel sau altul comportamentul şi unele decizii importante, precum alegerea şcolii pe care urmează să o frecventăm. Înaintea lor, mai mulţi cercetători s-au străduit să demonstreze aşa-numitul „name-letter effect“, altfel spus, tendinţa unor persoane de a se lăsa influenţate de propriile iniţiale în alegerea partenerului sau chiar a oraşului unde ar vrea să se stabilească.

Nu este de mirare că mulţi dintre posesorii numelui Jack se decid la un moment să se stabilească definitiv în Jacksonville şi să îşi unească destinul cu o femeie pe nume Jackie.

 

Un nume pentru un destin

 

De data aceasta însă, cei doi cercetători mai sus-menţionaţi au ajuns la concluzia că acest mecanism „inconştient“ poate avea un efect negativ asupra persoanelor ai căror părinţi au avut proasta inspiraţie să le aleagă nişte iniţiale mai puţin „norocoase“. Într-unul, dintre experimentele realizate de oamenii de ştiinţă au fost analizate rezultatele şcolare – care, în sistemul de învăţământ din SUA, sunt exprimate prin literele A, B, C şi D – obţinute în ultimii 15 ani de studenţii ce au călcat pragul unei facultăţi de economie.

Din statistici a rezultat că studenţii ale căror nume încep cu C sau D, altfel spus, cele mai slabe calificative, chiar aveau parte de astfel de note. „În schimb, studenţii ale căror nume începeau cu A şi B aveau performanţe notabile. Explicaţia este că succesul în studii depinde atât de motivaţie, cât şi de capacitate. Dacă iniţialele sunt cele „juste“, există o mare motivaţie, însă nu înseamnă neapărat că persoana respectivă reuşeşte să se descurce foarte bine, în timp ce cu iniţialele „greşite“, se tinde inconştient spre prestaţiile cele mai rele“, au subliniat autorii.

 

Viaţa pe litere

 

Rezultatele au fost similare atunci când cercetătorii au analizat statisticile cu privire la Liga A americană de base-ball. Confruntând datele din Liga A a base-ball-ului american, în acest sport, cei care sunt eliminaţi în timpul loviturii sunt indicaţi cu litera K. Cercetătorii au avut surpriza să constate că jucătorii care au această iniţială sunt eliminaţi într-un procent cu doi la sută mai mare decât coechipierii lor.

„Este clar că rezultatele sportive şi şcolare sunt influenţate de foarte multe variabile, iar una dintre acestea este motivaţia. Aceste rezultate confirmă faptul că mecanismul inconştient legat de propriul nume poate influenţa ambiţia cu care se urmăresc propriile obiective“, a explicat Simmons. În opinia oamenilor de ştiinţă, consecinţele aşa-numitului „name-letter effect“ pot influenţa şi opţiuni importante, precum cea a tipului de colegiu frecventat, uneori ele putând duce chiar şi la plafonare, în cazul persoanelor cu iniţialele „greşite“.

După ce au analizat candidaţii înscrişi la 170 de facultăţi de drept, specialiştii au constat că la cele mai bune dintre aceste instituţii au fost admişi în cea mai mare parte cei ale căror nume începea cu literele A şi B.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS