5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞtefamil, local tradiţional românesc

Ştefamil, local tradiţional românesc

Cred că Ştefamil este printre primele localuri private apărute în Craiova după 1989. L-am vizitat într-o zi mohorâtă de octombrie. Pare destul de mohorât şi el. Nu prea s-a omorât nimeni de reamenajarea sa din momentul inaugurării. Păstrează aerul de acum 15 ani – geamurile prinse în fier cornier, lamperia în ulei, un soi de brâu de scândură şi nişte spoturi pe arcade. Este ora 13.00, în zece minute doar o masă mai este liberă. După modul în care cei care intră, se salută, se pare că avem un local cu o clientelă stabilă.
Primesc meniul şi mă gândesc la o ciorbă de fasole cu costiţă pentru început. Chelnerul îmi recomandă fasolea cu ciolan pentru felul al doilea şi altă ciorbă. La mare căutare în local este cea de burtă. Mie nu-mi place, aşa că aleg de perişoare. Cer şi un ardei iute. Nu precizez de care, aşa că primesc doi, unul proaspăt şi celălalt murat. Sarea, şerveţelele, scrumiera şi scobitorile sunt deja pe masă. Întreb de un pahar de vin. Este vinul casei, dar numai alb. Ciorba este pe gustul meu, nu este nevoie de adaosuri de sare sau oţet. Aştept fasolea cu ciolan şi salata de murături asortate. Vin şi ele, vine şi vinul. Îl gust, merge. Castronul cu salată are castraveţi, dar mari, cam seminţoşi, şi un ardei gras umplut cu varză albă tocată mărunt. Dă bine cu fasolea cu ciolan. Mă bucur că am urmat sfatul chelnerului. Porţia e suficientă şi trebuie să mai fac pauze de vin până o dau gata.
Toţi cei pe care i-am văzut intrând au venit special să mănânce. Apare şi Poliţia Română cu trei agenţi care au câte trei trese în piept. O dau şi ei pe ciorbă de burtă în deschidere, la care îşi iau şi un kil’ din vinu’ casei. Sunt în uniformă. Cred că sunt chiar în timpul serviciului. Era ceva cu un articol de lege care ţinea de consumul de alcool în timpul programului. Dar chiar şi fără lege eu nu prea m-aş înghesui să prezint actele unui agent „parfumat“ cu risling. Îi las pe oamenii legii să se bucure de pauza de masă. Îl las şi pe un nene nervos să ţipe după chelner că nu se grăbeşte cu nota de plată. Îl las şi pe patron să tragă o plimbare prin local şi să se întreţină cu clienţii obişnuiţi. Cer nota de plată, o achit şi plec. Bucătăria restaurantului ar merita un pic mai mult marketing.

Restaurantul Ştefamil

Strada Sfinţii Apostoli nr. 22

Preparatele        Normale
Personalul        Atent
Atmosfera        Tristă
Preţuri        OK
Toaleta        Veche

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS