12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAffenpinscherul, un câine poznaş

Affenpinscherul, un câine poznaş

Câinii din rasa Affenpinscher sunt originari din Germania şi au fost utilizaţi mai întâi ca animale de vânătoare. Astăzi, ei sunt folosiţi în special ca animale de companie.

Câinii din această rasă sunt mici şi au o expresie de maimuţă poznaşă. Potrivit site-ului zooland.ro, blana este aspră şi inegală ca lungime de-a lungul corpului, contribuind oarecum la expresia lor comică. Nu au un regim special de hrănire. În general, au un apetit mare, deşi ocazional devin pretenţioşi. Au tendinţa de a mânca în exces şi se îngraşă uşor dacă nu este supravegheat consumul de mâncare. Costul mâncării pentru Affenpinscher este scăzut, însă cele pentru tratamente medicale pot fi mari din cauza potenţialelor probleme ale oaselor şi ale ochilor. Durata de viaţă a acestor câini este de până la 15 ani. Atât femelele, cât şi masculii măsoară între 24 şi 28 de centimetri şi cântăresc între trei şi patru kilograme.

 

Istoric

 

Rasa Affenpinscher este una dintre cele mai vechi, cunoscute din secolul XVII, dar astfel de câini apar şi în picturi din secolele XV – XVI. În germană, „affen“ înseamnă „a face haz“ şi „pinscher“ înseamnă „terrier“. Aceştia au fost primii câini cu „faţă de maimuţă“ şi sunt strămoşii celorlalte două rase, Grifonul belgian şi Grifonul de Bruxelles, care au, de asemenea, faţă de maimuţă. Sângele acestei rase a fost amestecat în dezvoltarea rasei Schnauzer mic. Se crede că rasa Affenpinscher a existat în două mărimi; cea mică supravieţuieşte şi astăzi, cea mare a dispărut. Deşi câinii din această rasă arată că terrierii, sunt prea mici ca să fie puşi la muncă, aşa că sunt ţinuţi ca şi companioni.

 

Descriere

 

Câinii Affenpinscher au un cap micuţ, proporţional cu corpul, cu o frunte arcuită. Fălcile se aşază bine una peste cealaltă şi nu se văd limba şi dinţii când botul este închis. Ochii sunt rotunzi, negri şi lucitori, urechile mici, ridicate, deşi pot fi şi căzute. Gâtul este mic şi drept, iar corpul este robust. Labele din faţă sunt drepte şi degetele stau foarte bine sub corp. Picioarele din spate sunt mici, rotunde şi compacte. Coada trebuie să stea în sus şi să se îndoaie puţin înspre înapoi când se mişcă. Blana nu este moale, ci mică şi densă în unele părţi şi lăţoasă în altele. Aceasta trebuie să fie mai lungă pe umeri, pe gât şi pe cap. Culoarea cel mai des întâlnită este negru cu umbre argintii.

 

Temperament

 

Affenpinscherii sunt câini inteligenţi, care au mare încredere în ei. Sunt adaptabili la antrenament, dar acesta trebuie început de timpuriu, ca să capete forţă. Aceşti câini au anumite caracteristici de terrieri. Sunt vioi şi încrezători şi au o seriozitate comică. Deşi foarte afectivi cu stăpânii, sunt imprevizibili. Nu le plac străinii şi latră mult, dar dacă te porţi cu ei bine reduc din agresiune. Au un lătrat puternic şi sunt o alarmă bună când se apropie cineva. Au nevoie să fie mângâiaţi şi nu se înţeleg bine cu copiii.

 

Îngrijire şi boli

 

Affenpinscherii au câteva probleme specifice rasei, dar dacă achiziţionaţi un căţeluş cu o origine sănătoasă se va reduce posibilitatea de a avea probleme de sănătate ereditare. Sunt activi şi curajoşi, dar din cauza mărimii lor mici se pot ivi probleme de rupere a oaselor. Exerciţiile supravegheate şi un mediu sigur vor împiedica apariţia acestor probleme. Le plac jocurile care să solicite inteligenţa, dar în acelaşi timp nu trebuie să fie prea obositoare. Îngrijirea blănii nu e nevoie să se facă prea des. Periatul, o dată pe săptămână, va îndepărta praful şi firele moarte din blană. Câinele trebuie obişnuit cu periatul încă de mic. Ochii şi urechile trebuie verificate zilnic, iar dinţii curăţaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS