22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinArdisia crispa, o plantă cu fructe decorative

Ardisia crispa, o plantă cu fructe decorative

Genului de plante Ardisia îi aparţin aproximativ patru sute de specii de arbori şi de arbuşti mereu verzi. Este vorba despre plante ornamentale, a căror creştere este extrem de lentă. Înaltă de până la 80 de centimetri, Ardisia are tulpina dreaptă şi puţine ramificaţii. Frunzişul frumos este completat de florile albe persistente, cu petale ca nişte săgeţi, şi de fructele sub formă de cireşe, care apar vara chiar şi în cameră. Fructele persistă câteva luni până la următoarea perioadă de înflorire. Maturizarea fructelor se face lent, aşa că frecvent se întâmplă ca în preajma sărbătorilor de iarnă să fie frumos colorate. Una dintre cele mai cultivate plante din această categorie este Ardisia crispa, originară din China şi India, care este singura ce poate fi crescută atât în seră, cât şi în apartament.

Îngrijire

Ardisia crispa iubeşte locurile luminoase, dacă este posibil chiar cele „inundate“ de soare. În timpul verii, planta poate fi mutată în exteriorul apartamentului sau casei, în grădină sau pe terasă, având grijă însă să-i oferiţi un strop de umbră în zilele toride. Iarna, trebuie ţinută în casă, de preferat în apropierea unei ferestre. Temperatura ideală pentru acest arbust este în jurul valorii de 20 de grade Celsius. O temperatură excesiv de mică sau una prea mare duce la căderea frunzelor şi a fructelor. În nici un caz, în sezonul de iarnă planta nu trebuie ţinută la o temperatură mai mică de zece grade Celsius, acest lucru putându-i fi fatal. Ardisia crispa trebuie udată cu regularitate din aprilie până în septembrie. Între o udare şi alta, solul din ghiveci trebuie să se usuce, însă nu complet. Iarna, udarea se efectuează mai rar, având însă grijă să pulverizaţi des frunzele cu apă distilată. Din aprilie şi până când fructele ajung să aibă culoarea roşie, în apa pentru udat puteţi adăuga un îngrăşământ universal o dată la 10-12 zile. Solul ideal pentru buna dezvoltare a acestei plante este format dintr-un amestec de turbă, nisip şi frunze în părţi egale. Pentru că planta are nevoie să fie udată cu regularitate, este bine ca terenul să fie foarte bine drenat pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Pentru a favoriza buna drenare, este indicat ca pe fundul ghiveciului să se pună un strat de pietriş.

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea se realizează prin seminţe care trebuie plantate primăvara în pământ la o adâncime nu mai mare de cinci milimetri. Temperatura în momentul plantării seminţelor trebuie menţinută în jurul valorii de 24 de grade Celsius. În momentul în care apar primele mlădiţe, temperatura trebuie să fie de 15 grade Celsius. Acestea sunt prelevate în perioada cuprinsă între mai şi august şi se plantează într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale. După alte şase-opt săptămâni, plantele a căror rădăcină este deja formată se replantează în ghivece de dimensiuni medii. Plantele crescute excesiv de mult pot fi tăiate în luna februarie. Se taie ramuri la şapte-opt centimetri de bază. Când din locul unde a fost efectuată tăietura nu mai curge limfă se reîncepe udarea pentru a stimula planta să formeze rămurele. Din noile ramificaţii apărute se vor lăsa numai cele mai viguroase, tăindu-se celelalte. Ardisia poate fi atacată de afide, în special frunzele şi ramurile tinere. Coşenilele sunt şi ele un inamic de temut al acestei plante, acestea formând urme albe pe fructele ajunse la maturitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS