19.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLuxemburg - Capitala Europeana a Culturii

Luxemburg – Capitala Europeana a Culturii

Acest titlu reprezinta o distinctie de seama pentru Luxemburg, dar si pentru ceilalti membri ai asa-numitei „Grande Région“ (Marea Regiune), formata din comunitatea franceza si comunitatea germana din Belgia, Valonia din Belgia, Lorena din Franta, Saar si Renania-Palatinat din Germania.


In aceasta regiune, care numara peste 11 milioane de persoane, se desfasoara anual peste 500 de proiecte de orice fel, care au un singur numitor in comun: cultura. Este a doua oara când Luxemburgul, ultimul Mare Ducat al Europei, primeste aceasta distinctie. Dupa 12 ani, micul stat din inima Europei revine in prim-plan gratie patrimoniului sau artistic si natural. Este dificil de rezistat la farmecul acestei zone, cu zgârie-norii din sticla si aluminiu, sediile celor mai mari institutii europene, care completeaza atmosfera gotica si medievala a centrului istoric.


Luxemburgul – amestec de modern si istoric


„Inima verde a Europei“, cum este supranumit Luxemburgul, este printre putinele locuri care s-au bucurat in ultimii ani de schimbari rapide: s-au deschis noi muzee, evenimentele culturale organizate aici sunt din ce in ce mai multe, iar plimbarile turistilor se indreapta din ce in ce mai des spre maretele fortarete ce inconjoara orasul Luxemburg. Obiective turistice importante sunt Catedrala Notre Dame, o magnifica structura gotica, ce a fost construita intre anii 1613 – 1621, si primaria. De asemenea, in oras se afla o universitate si diverse institutii ale Uniunii Europene, Luxemburg fiind una dintre cele trei capitale ale UE. Aici este localizata Curtea de Justitie a Comunitatii Europene si Banca Europeana de Investitii. Majoritatea institutiilor europene sunt amplasate in asa numita zona Kirchberg. In cea mai veche parte a orasului se afla celebrul Muzeu National de Arta si Istorie, care adaposteste fascinante exponate geologice, istorice si arheologice, precum colectia „Bentinek-Thyssen“, care contine opere de arta datând din secolele XV-XVIII, care au apartinut renumitilor Rubens, van Dyck, Breughel, Rembrandt etc. In Orasul Vechi, puteti poposi in Piata Armelor, care vara este ocupata de cafenele, sau Piata Wilhelm, unde se afla primaria (1830) si statuia marelui duce de Luxemburg, Wilhelm II al Olandei. Tot in aceasta zona se afla Platoul Sf. Spirit, Bock – stânca pe care a fost construit primul castel al ducatului, fortificatiile si cazematele, Turnul Iacob, statuia lui Goethe, cladirea Consiliului de la Corniche, marginit de case nobiliare, care se afla pe marginea vechilor fortificatii si care mai este numit „cel mai frumos balcon al Europei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS