21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Istoria blugilor

Blugii sunt cel mai faimos articol de imbracaminte si au fost inventati de Levi Strauss. Acesta a emigrat din Germania in Statele Unite in 1874 si a petrecut câtiva ani la New York, invatând si facând comert cu postavuri. In acelasi timp, in California a inceput „goana dupa aur“ si a aparut o nevoie foarte mare de produse care sa sustina aceasta activitate. El a parasit New York-ul si s-a mutat in California impreuna cu sora si cumnatul sau. Si-a deschis un magazin cu unelte pentru mineri, in care a adus si un balot de pânza foarte rezistenta, intentionând sa o vânda celor care voiau sa-si confectioneze coviltire sau corturi.


La scurt timp, un comerciant l-a vizitat si s-a interesat de aceasta pânza. I-a spus lui Levi ca ar trebui sa produca pantaloni din ea, pentru ca erau foarte utili celor care cautau aur in mine. Asa ca Levi Strauss a inceput sa produca pantaloni care au avut un succes nemaipomenit printre mineri. Singura obiectie a acestora era ca pantalonii respectivi erau foarte aspri. Strauss a inlocuit pânza cu alta mai moale, denumita „pânza de doc“, pe care a adus-o din Franta, dintr-o localitate numita „De Nime“.


Numele „jeans“ vine de la denumirea data de marinarii din Genova, pentru ca din aceasta pânza se confectionau uniformele lor. Denumirea „blue“ a fost data care pânza din care se confectionau acesti pantaloni era vopsita albastru (culoare care se obtinea usor din niste plante foarte raspândite in USA si Canada).


Alta problema mare la acesti pantaloni erau buzunarele, care se rupeau foarte repede. Un client numit Jacob Davis a avut ideea de a folosi capse care sa prinda buzunarele de pantaloni mai bine. Davis a vorbit despre aceasta idee cu Levi Strauss si impreuna au patentat-o in 1872. Astfel ca Strauss a inceput sa produca acesti pantaloni folosind capse din cupru.


In 1886, Levi a cusut o eticheta din piele pe ei, care reprezenta imaginea a doi cai ce trag in parti opuse de o pereche de blugi. Aceasta arata cât de rezistenti sunt pantalonii facuti de Levi Strauss. Jeansii au ajuns celebri datorita filmelor despre cowboy facute la Hollywood.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS