12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

„As vrea sa ma astepte si pe mine cineva“, de Anna Gavalda


Traducere: Raluca Baciu


„Culegerea de povestiri a Annei Gavalda s-a bucurat de un succes considerabil in lumea intreaga. Unul dintre motive ar putea fi varietatea tipurilor umane pe care le infatiseaza cu o maiestrie de neegalat“. (World Literature Today)


Fiecare povestire din „As vrea sa ma astepte si pe mine cineva“ este astfel gândita incât soarta fiecarui personaj sa se decida intr-un unic moment crucial. In povestirea „Evenimentul zilei“, agentul comercial Jean-Pierre nu afla de consecintele catastrofale ale unui moment de neatentie decât a doua zi, din paginile ziarului Le Figaro. Personajul feminin central din „Catgut“ isi decide singur viitorul in cele câteva secunde urmând unui incident traumatic. Iar când strainul misterios din „Mici obiceiuri de pe Saint-Germain“ isi verifica mesajele telefonice in timpul primei lor intâlniri, eroina hotaraste sa intrerupa sec o foarte posibila si promitatoare aventura amoroasa. Fiecare povestire este unica si proaspata datorita abilitatii autoarei de a surprinde dragostea, dorinta sau singuratatea condensate tocmai in aceste momente definitorii de maxima claritate, al caror impact trezeste in cititor regretul ca lectura s-a terminat atât de repede.


Anna Gavalda s-a nascut pe 9 decembrie 1970, la Boulogne-Billancourt. In prezent, traieste la sud-est de Paris, in oraselul Melun din Seine-et-Marne. Marturiseste ca isi petrece in fiecare dimineata câte trei ore „scriind pentru adultii care trebuie sa fie treziti din somn“. In 1998, a câstigat trei premii intâi la trei mari concursuri de proza: Melun, Saint-Quentin si Issy-sur-les-Moulineaux. Un an mai târziu, ii apare volumul de povestiri „As vrea sa ma astepte si pe mine cineva“, ajuns acum la a douasprezecea editie, vândut in Franta in sute de mii de exemplare, tradus in treizeci si sase de limbi si distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000. In februarie 2002 publica romanul „O iubeam“, urias succes de public (peste 250.000 de exemplare vândute in primele opt luni de la aparitie), iar in 2004, „Impreuna“, intrat imediat pe listele de best-seller-uri din toata Europa. A mai publicat o carte pentru adolescenti, „35 de kilograme de speranta“ (2002).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS