16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrumusetea feminina - un subiect mereu la moda

Frumusetea feminina – un subiect mereu la moda

In ultima perioada, standardele de frumusete propuse doamnelor, prin manechinele filiforme de pe podium sau divele „piele si os“ de pe marele ecran, nu lasa nici o urma de indoiala: aspectul fizic determina statutul social si cu cât silueta e mai supla cu atât mai mari sunt sansele de a deveni „cineva“.


In zilele noastre, pentru a fi cu adevarat frumoasa, o doamna trebuie sa fie inalta si foarte slaba, sa aiba soldurile inguste si, daca este posibil, sânii cât mai mari. Ochii si gura trebuie sa fie mari, iar nasul cât mai mic cu putinta. Lucrurile nu au fost insa intotdeauna asa. In trecut, doamnele cu forme rotunjoare erau considerate reginele frumusetii, iar o gura precum cea a Angelinei Jolie ar fi stârnit repulsie printre nobilii britanici din secolul XVII. Insa, la urma urmei, vanitatea si dorinta de a fi mereu in centrul atentiei sunt doua caracteristici ale reprezentantelor sexului frumos, si asta inca din antichitate. Din câte se pare, in zilele noastre, se resimte mai mult ca niciodata aceasta obsesie pentru perfectiunea estetica, obsesie care in ultima perioada a devenit periculoasa. Si problema devine cu atât mai grava cu cât preocuparea de a semana cât mai mult cu fotomodelele incepe de la vârste fragede. Astfel, tot mai multe fetite se viseaza pe podium inca din clasele primare. De exemplu, 60,4% dintre micutele domnisoare si-ar dori sa fie mai slabe, 24 la suta au tinut deja un regim, iar o treime si-au cumparat pastile de slabit. In cele mai multe cazuri, regimul hipocaloric este facut complet aiurea sau este recomandat de prieteni, in reviste ori pe internet. Si asta nu e tot. Pentru a fi suple ca un topmodel de clasa, tot mai multe tinere apeleaza la bisturiul chirurgului estetician, astfel de operatii devenind o realitate cotidiana, chiar daca pacientele nu au nici macar 16 ani.


Adevarata frumusete


Specialistii au atras deseori atentia ca aceasta obsesie pentru silueta a devenit un pericol si cer tuturor organelor competente sa ia masurile de rigoare, organizând campanii de informare adresate tinerilor. Unele dintre initiativele intreprinse in acest sens sunt cu adevarat originale. De exemplu, reclama Dove „Evolution“ care a cauzat blocarea serverului site-ului Dove.com si a inregistrat peste doua milioane de vizionari pe YouTube. „Nu trebuie sa ne mire ca felul cum percepem frumusetea este distorsionat“, se mentioneaza la finalul videoclipului, in care putem vedea cum o fata normala se poate transforma intr-un supermodel. Pentru inceput, o echipa de stilisti, mari specialisti in coafura si machiaj, isi demonstreaza talentul, transformând-o pe domnisoara intr-un mod destul de surprinzator. Desi rezultatul este remarcabil, lucrurile nu se opresc aici. Tehnologia ne permite prelucrarea imaginii: gâtul poate fi lungit, ochii se modifica si ei. Pe scurt, tânara se transforma intr-un topmodel, tocmai bun pentru a aparea pe un panou publicitar. Concluzia este clara: frumusetea chiar este relativa. Acesta este mesajul lansat de „Campania pentru o frumusete autentica“, initiata de Dove in cadrul programului mondial „Fondul Dove pentru autostima“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS