3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSticla si lemn - fluiditate si caldura

Sticla si lemn – fluiditate si caldura

Cu ingeniozitate si resurse financiare rezonabile se pot face optimizari semnificative ale confortului unui apartament. Conform site-ului arhimag.ro, valorificând compartimentarile usoare (acei pereti care nu apartin structurii de rezistenta a imobilului), obtinem o recompartimentare personalizata.


Un apartament de bloc cu o suprafata de 85 mp, pozitionat pe colt, poate fi compartimentat prin modificarea incaperilor. Cum doamnele petrec o buna parte din timp in bucatarie, se incearca in principal marirea acesteia si a zonelor de tranzit, respectiv accesarea mai lejera a spatiilor active – coridorul principal, camera de zi si cea de lucru.


Apartamentul cu trei camere are de obicei o compartimentare decomandata agreabila si un balcon circular corespondent celor trei incaperi. Modernizarea intervine o data cu inchiderea cu geam termoizolant a balconului bucatariei si includerea in perimetrul acesteia. In ceea ce priveste comunicarea la interior, usile obisnuite dintre coridor – living si living – birou au fost inlocuite cu usi duble din sticla sablata, culisante. Astfel, spatiile curg fluent, fara delimitari vizuale categorice, iar prin glisarea usilor se poate forma un perimetru continuu.


Dinning, lumina, priveliste


Inglobarea loggiei aferente bucatariei a condus la o folosire mai eficienta a spatiului acesteia si obtinerea unui ambient general mai placut. In fosta loggie s-a creat un sector de servit masa, interesant si intim; vitrarea generoasa practicata, cu geam termoizolant pâna la nivelul pardoselei, asigura o iluminare abundenta dimineata, iar seara o priveliste atractiva.


O valorificare panoramica a peisajului citadin se poate obtine si daca iesirea in balcon dinspre camera de zi se inlocuieste cu un perete de sticla. Folosind peretii din sticla, se pot lumina usor si holurile apartamentului, care sunt private de lumina naturala.


Baia se poate extinde daca exista debara in vecinatate prin darâmarea peretelui comun si avansarea in spatiul dezafectat al acesteia (usa fostei anexe a devenit a baii). Golurile de fereastra din peretele comun baie – bucatarie, camara, putin marite si completate cu caramizi din sticla permit, de asemenea, un transfer suficient de lumina.


Eficienta si estetica… pe colt


Locurile aparent inabordabile, precum colturile incaperilor, si-au dovedit o reala utilitate prin „croirea“ unor piese de mobilier de depozitare practice, cu etajere deschise.


In camera de zi, birou si dormitor se pot valorifica zonele dintre ramele ferestrelor si plafon. Suficient de late (initial destinate mecanismului de rulare a obloanelor), acestea au devenit „locasuri“ pentru carti – prin montarea, in nisele accentuate, a unor rafturi de biblioteca.


Inclusiv pentru noile radiatoare din otel se pot gasi solutii avantajoase – prin decuparea unor portiuni de zidarie si montarea retrasa a elementilor, evitând reliefarea acestora din planul peretilor.


Minimalism si finisaje calde


Pentru a valorifica inaltimea incaperilor, deasupra ferestrelor se pot insera rafturi deschise; inglobate in nise, acestea nu stirbesc imaginea destinsa a locuintei. Glafurile ce agrementeaza radiatoarele trebuie sa fie vopsite discret diferentiat, pentru a da o dinamica peretilor.


Mobilierul jos si rafturile suspendate nu incarca suprafata camerelor. Pentru a crea un efect de larghete trebuie ca parchetul sa acopere uniform intreaga locuinta (cu exceptia baii), realizând un traseu omogen. Usile ample din sticla asigura un plus de spatialitate si perceptie unitara a cadrului diurn. Debaralele care au fost darâmate se pot substitui excelent cu dulapuri din PAL, care se aliniaza peretelui segmentat al holului, cu compartimentari multiple, in culori tonice. Foarte practice sunt si etajerele montate pe sine verticale care au console reglabile.


In sectorul de servire a mesei din bucatarie, lampa de plafon coborâta sporeste impresia de spatiu intim si interesant, tip bistro. Combinatia cromatica alb – oranj este ideala, vioaie, antrenanta si reconfortanta deopotriva. Este interesanta aplicarea faiantei din bucatarie aleator.


In designul mobilierului trebuie sa fie prezente linii curbe, odihnitoare (tablia patului, masuta de toaleta – mulata precis pe curbura peretelui), iar lemnul ca material majoritar ofera caldura ambientala.


In camera de baie se prefera o cada cu linii curbe. Formele profilate pe rotund nu stânjenesc circulatia si indulcesc ambientul. Lavoarul din sticla este, de asemenea, o achizitie reusita: subliniaza efectul de eleganta si spatialitate oferit de oglinda mare.


Politele din sticla transparenta dau senzatia de volum redus al acestora si rafinament in amenajarea baii. Ochiurile de fereastra cu dale translucide puncteaza la estetica spatiului si concura la reflexia luminii. Gresia alba semilucioasa participa binevenit la conceptul de acuratete, de spatiu destins, luminos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS