12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinShih Tzu, un câine istet

Shih Tzu, un câine istet

Câinii Shih Tzu au ajuns in Anglia in jurul anului 1830 si de aici s-au raspândit in toata Europa. Aceasta rasa s-a numit la inceput câinele-leu de Tibet, iar in decursul anilor a primit si numele de Shih Tzu sau Chin Tzou.


Acesti mici câini robusti, ca si câinii Lhasa Apso, sunt acoperiti cu o blana dubla abundenta formata din par lung si un invelis interior pufos. Parul de deasupra nasului creste in sus, dând fetei lor semete un aspect de „crizantema“. Capul este rotund, cu barba si mustata bogate, botul este scurt si paros, iar nasul negru (cu exceptia câinilor colorati in maroniu care au si nasul de aceeasi culoare). Ochii acestor câini sunt largi, rotunzi si departati, intunecati la majoritatea exemplarelor rasei, dar deschisi la cele colorate in nuante maronii si albastre. Urechile sunt acoperite cu par mult. Coada foarte groasa este incolacita peste spate. Orice culoare este acceptata, dar albul pe frunte si pe vârful cozii este preferat de cei mai multi specialisti canini.


Shih Tzu, câini cu o demnitate regala


Câinii Shih-Tzu sunt energici si curajosi, fericiti si indrazneti, si sunt inzestrati cu foarte mult caracter. Au o demnitate regala, sunt curajosi si uneori aroganti. Blânzi si loiali, isi fac prieteni repede si, desi sunt mai incapatânati, pot raspunde bine la metode consecvente de dresaj. Sunt câini de paza energici, carora le place sa latre, dar sunt destul de tacuti când stau in casa. Sunt indaratnici si isteti, si pot deveni foarte agitati atunci când sunt speriati sau suparati. Jucausi si plini de viata, acesti catei afectuosi au nevoie sa stea in preajma oamenilor si sunt in general toleranti cu alte animale de companie.


Câinii Shih Tzu se acomodeaza usor vietii in apartament si vor creste bine si fara sa aiba o curte la dispozitie. Sunt sensibili la caldura.


Blajin si devotat


Sunt o rasa activa, dar, daca sunt lasati, vor lenevi in locurile preferate la nesfârsit. Trebuie deci incurajati sa faca miscare si sa se pastreze in forma, iar plimbarile zilnice nu trebuie neglijate. Nu trebuie sa primeasca prea multa mâncare intrucât au tendinta de a deveni supraponderali. Speranta de viata este de 15 ani sau mai mult.


Shih Tzu – caracteristici


Cap – mic, craniu puternic, trufa neagra.


Ochi – rotunzi, de culoare inchisa.


Urechi – mari, strâns lipite de cap, acoperite cu mult par.


Corp – mic, bine proportionat.


Membre – cele anterioare sunt scurte, musculoase, cele posterioare sunt puternice.


Coada – este atasata sus, purtata vesel si rulata deasupra spatelui, este bogata, cu par lung.


Roba – parul este lung si des, dar nu buclat, cu puf moale.


Culoare – sunt acceptate toate culorile, cu o dunga alba pe frunte si putin alb in vârful cozii.


Talie – 22-27 cm.


Greutate – 4-8 kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS