16.2 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucataria austriaca - un amestec de culturi pentru un gust unic

Bucataria austriaca – un amestec de culturi pentru un gust unic

Bucataria austriaca este influentata de cele ale vecinilor sai. Poate fi numita pe buna dreptate o „bucatarie de curte“, unde se resimte puternic influenta culturilor diverselor provincii ale Imperiului Austro-Ungar (Boemia, Ungaria, Moravia, Ucraina).


Fiecare regiune a Austriei are specificul sau si contribuie la imbogatirea paletei gastronomice a acestei tari. Unul dintre cele mai renumite preparate austriece este asa-zisul Knödel, un fel de galuste, sarate sau dulci, umplute cu carne, verdeata ori peste, ce pot fi combinate cu smântâna. Câteva dintre cele mai renumite sortimente de Knödel sunt Serviettenknödel (o galusca mare pe baza de smântâna, coapta la bain-marie si servita felii) si Marillenknödel (galuste dulci din cartofi, umplute cu caise si servite cu unt si scortisoara).


Carnea – la loc de cinste


Carnea este un ingredient esential al bucatariei austriece. Este suficient de amintit aici faimosul Wiener schnitzel (snitel vienez) si Wiener Tafelspitz, un rasol din carne de vitel slaba, pentru prepararea caruia este nevoie de mult timp pentru ca se coace la foc foarte mic impreuna cu o combinatie de verdeturi.


Zwiebelrostbraten este un sortiment de friptura de vita cu ceapa, foarte apreciat atât de austrieci, cât si de cei care vor sa descopere savorile acestei tari. Un loc aparte in traditia culinara a Austriei il ocupa si Kalbsgulasch, preparat din carne de vita si condimentat oarecum in stil oriental, având un gust picant si fiind servit in general cu ardei, dar si carnea de vânat (mistret, capra neagra si caprioara) servita cu diverse sortimente de sos pe baza de mirt.


Dulciuri de renume mondial


In bucataria austriaca un loc aparte il ocupa dulciurile, dintre care nu putine sunt cele care au ajuns sa aiba o faima mondiala.


Strudelul de mere – Topfen, este cunoscut in intreaga lume, insa nicaieri nu este preparat ca in Austria. Un produs cu totul special este Sacher Torte, un tort din ciocolata fondanta cu marmelada de caise. Un produs de patiserie asemanator cu cozonacul de la noi, insa in forma rotunda, este Gugelhupf. Delicioase sunt si Zwetschenknödel, care are forma unor galuste preparate din faina sau cartofi, umplute cu prune, si Mozartkugeln, bomboane de ciocolata acoperite cu martipan. Câteva dintre cele mai renumite patiserii din Austria sunt Tomasini din Salzburg, Zauner din Bad Ischl sau cea din Viena – Demel.


Cultul cafelei


In Austria se poate discuta despre o filosofie cu totul particulara a cafelei. Este extrem de greu de ales un singur sortiment atunci când ai la dispozitie o multitudine de optiuni. Poti alege intre aromele delicate ale unei Cafele Vieneze, Melange, Kapuziner, Turco, Einspanner, Mazagran, Großer Brauner, Kleiner Brauner.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS