5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Oltenii citesc

Cine a spus ca oltenii nu citesc? Chiar daca se anunta scumpiri peste scumpiri, acestia isi mai gasesc timp sa cerceteze marfa din librarii, iar din când in când sa mai si achizitioneze o carte.


Cartile educationale si cele care trateaza teme precum feng shui sau astrologia se afla, conform spuselor vânzatoarelor de la „Libraria scolii“ a SC Novis, in preferintele craiovenilor care-si permit sa cheltuiasca banii pe carti. Chiar daca s-a incetatenit ideea ca marfa din librarii ar fi foarte scumpa pentru buzunarele oltenilor, daca indrazniti sa va uitati la preturi acestea nu sunt foarte piperate. Pentru „Secretele astrologiei chineze“, de Jean Claude Marie, va trebui sa platiti 19,80 RON. Foarte bine vândute sunt si cartile care isi propun sa va invete cum sa faceti fata diferitelor probleme cu care va confruntati sau cum sa dobânditi succesul. Si chiar daca va promit sa va gaseasca solutii pentru probleme dificile, genul acesta de carti nu costa foarte mult. De exemplu, „Arta de a asculta si succesul in viata“, de Madelyn Burley Allen, costa 19,90 RON.


In ceea ce priveste cartile educationale, se pare ca oltenii manifesta un interes deosebit pentru jurnalism, psihologie si informatica. Daca vreti sa descifrati câteva din tainele jurnalismului, aveti la dispozitie suficiente materiale didactice. Vestea buna este ca acestea au, in majoritate, preturi sub 30 RON (adica mult mai ieftine decât un articol vestimentar de firma). „Mass Media in România post-comunista“, de Mihai Coman, poate fi achizitionata pentru 17,10 RON.


„Ma numesc Rosu“ s-a vândut bine


De pe raftul celor care vor sa fie bine informati nu pot lipsi nici dictionarele si enciclopediile. Este adevarat ca acestea au preturi mai ridicate, dar o astfel de investitie este foarte utila. Pentru un dictionar de limbi straine puteti scoate din buzunare intre 15 RON si 80 RON, in functie de numarul de cuvinte pe care il contine. Si pentru ca traim in era calculatorului, cartile de informatica au preturi ceva mai ridicate. Pentru AutoCAD – editia 2005 va trebui sa achitati 60 RON.


In domeniul beletristicii, oltenii cumpara cartile care se bucura de o intensa mediatizare. „Ma numesc Rosu“, romanul pentru care Orhan Pamuk a câstigat Premiul Nobel pentru Literatura in 2006, a fost foarte bine vândut. Desi costa 35 RON, craiovenii s-au inghesuit sa-l cumpere imediat ce a aparut pe rafturile librariilor. Si Mircea Cartarescu are fani printre craioveni, „Orbitor“ sau „De ce iubim femeile“ aflându-se pe lista de cumparaturi a multor amatori de literatura.


Si chiar daca traim vremuri grele, oltenii nu si-au pierdut simtul umorului. Din când in când, pentru a mai face haz de necaz, acestia mai rasfoiesc câte o carte inspirata de situatia actuala din România. Un exemplu in acest sens ar fi cele doua scrieri ale lui Radu Paraschivescu pe care le-a scos pe piata: „Ghidul lenesului“ sau „Fie-ne tranzitia usoara“ costa 15,50 RON fiecare si sunt indicate celor care au un simt al umorului bine dezvoltat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS