12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinOpt pasi pentru o sanatate de fier

Opt pasi pentru o sanatate de fier

Zilele sunt mai scurte, iar temperaturile scad pe zi ce trece…


O data cu venirea toamnei, trebuie luate unele masuri si chiar schimbat ceva in stilul de viata, pentru a ne asigura ca sanatatea noastra nu va avea de suferit. Site-ul eva.ro ne ajuta sa ne pregatim pentru iarna care bate la usa si ne indica opt pasi pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a avea o sanatate de fier.


1. Fasolea trebuie sa faca parte din dieta!


Daca este sa faceti o schimbare in dieta dumneavoastra in aceasta toamna, atunci asa sa fie! In fiecare saptamâna, trebuie sa mâncati echivalentul a cel putin trei cani de fasole.


Pe lânga faptul ca este o leguma usor de digerat, fasolea adauga savoare si textura supelor, tocanitelor si mâncarurilor cu sos. In plus, reprezinta si un ingredient de baza pentru salate.


Fasolea este bogata in proteine, fier, acid folic, fibre si potasiu. Asa ca nu trebuie decât sa va alegeti dintre nenumaratele sortimente de fasole existente si sa va bucurati apoi de retete gustoase si sanatoase!


2. Scapati de stres cu ajutorul prietenilor!


Toamna este un moment excelent pentru a va „aduna“ la un loc cu prietenii, dupa un program de vara ceva mai lejer, dar incarcat de vacante si calatorii, sau, dimpotriva, un program in care ati avut foarte mult de „tras“ la serviciu – este o perioada excelenta pentru relaxare alaturi de prieteni.


Va sfatuim sa ameliorati stresul cu ajutorul intâlnirilor cu persoanele care inseamna mult pentru dumneavoastra si cele la care tineti. Puneti mâna pe telefon si sunati pe cineva drag, pe care nu l-ati mai contactat de foarte multa vreme, pentru ca lucrurile au luat o intorsatura ceva mai haotica in ultima vreme… Emotiile pozitive va vor face sa va simtiti bine si, atunci când bucuria si stresul isi dau intâlnire, bucuria invinge intotdeauna! Astfel, toamna poate fi si o perioada care va ajuta sa luptati cu depresia…


3. Purtati-va cu blândete cu dantura dumneavoastra!


In ceea ce priveste starea de sanatate a dintilor dumneavoastra, toamna aceasta concentrati-va asupra alungarii obiceiurilor agresive fata de propria dantura…


Asta inseamna sa renuntati sa mai mestecati cuburi de gheata sau miezul neinflorit de popcorn… Gheata reprezinta un cristal, iar emailul dintilor, de asemenea, astfel ca, atunci când doua cristale se intâlnesc, unul dintre ele „cedeaza“. Câteodata, este vorba chiar de dinti… Popcornul poate sparge emailul dintilor sau chiar plombele, iar pastaia crocanta in care este invelita boaba de porumb poate patrunde in gingii, iritându-le si ducând la depunerea de tartru si de bacterii.


4. Distrati-va la fitness!


Toamna aceasta, trebuie sa va imbunatatiti programul de fitness! Incearcati o lectie de fitness mai putin conventionala, care sa va invioreze regimul cam „molatic“.


Spargeti monotonia si mergeti la o lectie de dans sau o lectie care sa va coordoneze, in acelasi timp, si miscarile trupului, si pe cele ale mintii cum ar fi yoga, Pilates sau Tai chi. Va va umple de energie si, mai mult ca sigur, veti continua si acest regim!


5. Un control oftalmologic


Vederea dumneavoastra nu se va imbunatati peste noapte, mai ales o data cu trecerea anilor si o data ce munciti tot mai mult cu computerul… Ca atare, in aceste prime luni de toamna ar trebui sa va faceti un control oftalmologic.


Un examen complet trebuie sa includa o evaluare a claritatii vederii dumneavoastra, a felului in care ochii „lucreaza“ impreuna, precum si o evaluare a sanatatii generale a ochilor dumneavoastra.


6. Sanatatea inimii – fiti la curent cu ea!


Pentru ca toamna inseamna, in egala masura, bogatie si un nou inceput, de ce sa nu fiti la curent cu tot ceea ce presupune starea dumneavoastra generala de sanatate? Cum sanatatea inimii nu este de neglijat, trebuie sa va axati in special asupra prevenirii.


Acest lucru presupune o programare la doctorul cardiolog, care sa va faca analize de rutina – presiunea sanguina, tensiunea, nivelului de colesterol si de glucoza din sânge… Faptul ca stiti intre ce limite va incadrati va va ajuta sa va „calculati“ singuri gradul de risc fata de aparitia unei boli de inima.


7. Vinul va vine in ajutor!


Trebuie sa va diversificati gusturile si alegerile in ceea ce priveste alcoolul cu un pahar de vin de masa, la temperatura camerei. Bautura „calda“ va indeparta senzatia de frig, iar vinul, in special cel rosu, are reale beneficii asupra sanatatii inimii. Bineinteles, in cantitati reduse si decente…


Femeile insarcinate si persoanele pe care anumite afectiuni fizice le impiedica sa bea alcool, ar trebui sa se abtina de la acest „obicei“.


8. Sincronizati-va somnul!


Exista un mod prin care puteti face fata programului din ce in ce mai solicitant din aceasta toamna- sincronizarea „alarmei“ de trezire biologica cu mediul exterior.


Dimineata, iesiti afara din casa in primele cinci minute de când v-ati trezit si expuneti-va luminii puternice aproximativ 30 de minute. Noaptea, evitati lumina directa si puternica in primele doua sau trei ore de somn, deoarece acest lucru va poate deregla programul de somn. Acest stil sanatos de viata va va ajuta sa va mentineti cât mai „in priza“ dimineata si va va adormi mai repede la ora de culcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS