16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum sa manânci repede si bine

Cum sa manânci repede si bine

Chiar daca nu sunteti un as in planificarea si elaborarea meniurilor, pentru sanatate si pentru bunastarea personala trebuie sa acordati o atentie deosebita timpului pe care il petreceti la masa. 


Se stie ca mâncatul in graba nu este benefic pentru sanatate. Este adevarat ca in vârtejul vietii cotidiene, de multe ori suntem nevoiti sa mâncam pe fuga pentru a avea posibilitatea sa ne dedicam activitatilor profesionale. Dupa o saptamâna de sandvisuri, de cornuri si de tot felul de produse de patiserie consumate in graba, starea generala nu este nicidecum una tocmai buna. La acestea se adauga si dulciurile sau bauturile carbogazoase, care nu fac decât sa afecteze si mai mult sanatatea aparatului digestiv, si nu numai.


O masa completa, chiar daca este consumata rapid, trebuie sa contina toate elementele necesare de care organismul are nevoie. Cu alte cuvinte, chiar daca timpul care este acordat mesei este destul de mic, acest fapt nu exclude incalcarea regulei de a mânca sanatos, adica nu trebuie sa renuntati la fructe, legume, produse lactate, carne sau substitutele acesteia si nici la alimentele pe baza de cereale.


Semipreparatele – o solutie?


Semipreparatele pot adeseori sa fie o solutie salvatoare pentru persoanele presate de timp. Dupa doar câteva minute, cât trebuie tinute in cuptorul cu microunde, acestea sunt numai bune de a fi consumate si de a ne satisface apetitul, oferindu-ne o cantitate nutritiva acceptabila. Cu toate acestea, este posibil ca anumite semipreparate sa fie bogate in grasimi sau in substante energetice, de aceea trebuie foarte mare atentie in alegerea acestora, pentru ca in nici un caz nu doriti sa va „pricopsiti“ cu ceva kilograme in plus. Este preferabil sa alegeti produse ce contin mai putin de 300 de calorii. Masa pe care v-ati preparat-o in doar câteva minute trebuie sa o combinati cu alte alimente, cum ar fi legume, fructe si salate.


Semipreparatele reprezinta o optiune satisfacatoare pentru persoanele in criza de timp. Toti cei care opteaza pentru aceste produse trebuie sa mai tina cont de faptul ca o parte dintre acestea contin prea multe zaharuri, saruri si conservanti. In plus, acestea sunt mai putin proaspete, iar aportul de fibre alimentare este adesea destul de slab având in vedere cantitatea mica de legume sau de grâu integral pe care le contin.


Substitutele alimentare – un aport de energie


Batoanele din lapte praf sau cele de cereale furnizeaza destul de multe elemente nutritive. La fel ca si semipreparatele si acestea contin grasimi saturate, zaharuri si aditivi. In ciuda pretului de cele mai multe ori destul de ridicat, substitutele alimentare reprezinta o alternativa alimentara pentru persoanele aflate mereu pe fuga ce nu-si pot permite „luxul“ unei mese linistite. Asociate cu fructe, cu sucuri naturale, un pahar de lapte sau de iaurt, substitutele alimentare reprezinta de multe ori solutia salvatoare, insa având grija ca acestea sa nu fie consumate in exces.


Nu intrati in criza de idei!


Chiar daca intr-o prima faza prepararea unei mese sanatoase pare un lucru extrem de dificil ce necesita timp, situatia nu este fara iesire. Spre exemplu, pentru prepararea unei omlete cu legume si brânza nu aveti nevoie de mai mult de 15 minute. De asemenea, o salata de pui sau de peste, asociata cu legume, brânza sau nuci reprezinta un meniu capabil sa va ofere substantele nutritive de care aveti nevoie, fara a fi obligati sa petreceti prea mult timp in bucatarie. Un bol de cereale, asociat cu fructe proaspete si lapte, va poate potoli foamea in orice moment, chiar si la serviciu. Nici pentru prepararea unei bucati de carne gril nu aveti nevoie de mult timp. Important este sa nu intrati in criza de idei si sa nu neglijati alimentatia din cauza lipsei de timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS