22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDublin, orasul care spune istoria Irlandei

Dublin, orasul care spune istoria Irlandei

Dublin este cel mai mare oras din Republica Irlanda. Initial, orasul a fost folosit de vikingi drept centru pentru comertul cu sclavi. Dublin a capatat statutul de capitala a Irlandei inca din Evul Mediu. 


Orasul Dublin reprezinta zona administrata de Consiliul Local Dublin. Cu toate acestea, când localnicii vorbesc despre Dublin, se refera si la regiunile de suburbie care se marginesc cu tinuturile Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal si South Dublin. Aceasta zona mai este denumita, uneori, drept Urban Dublin sau zona metropolitana.


In urma unui sondaj realizat in 2003, Dublin a fost desemnata drept cea mai buna capitala europeana in care se poate trai.


De-a lungul timpului, orasul a avut de infruntat o istorie grea, fiind macinat de numeroase lupte si dispute. In prima parte a secolului al XX-lea, conflicte de mai multe tipuri au „rupt“ in mod violent Dublinul de Marea Britanie.


In prezent, orasul este cunoscut drept „capitala petrecerilor din Europa“, cu afaceri prospere si o economie dezvoltata. Ceea ce impresioneaza insa este capacitatea irlandezilor de a se distra indiferent de circumstante.


Atractii tipic irlandeze


Unul dintre principalele obiective turistice este Catedrala „Christ Church“. Renovata in perioada 1871-1878, constructia prezinta o serie de sculpturi in piatra impresionante, arcade frânte si coloane impunatoare. Ea reprezinta asa-numita biserica-mama pentru dioceza Dublin si Biserica Irlandei. Cripta este deschisa publicului. Urmeaza Galeria Orasului Dublin, denumita The Hugh Lane, care gazduieste exponate de arta moderna. Printre operele prezentate se numara si câteva semnate de Renoir, Degas si Monet. Insa o calatorie in Dublin nu poate fi incheiata fara o vizita la Depozitul Guinness, situat in apropierea Portii „St. Jame“. Acolo, turistii pot afla tot ceea ce ii intereseaza despre una dintre cele mai faimoase bauturi din lume – berea Guinness.


In ceea ce priveste bucataria traditionala, Dublin este cunoscut pentru preparatele din sunca si varza, somon afumat si midii. Printre cele mai cautate restaurante se numara „Abbey Tavern“ care, pe lânga meniurile deosebite, cu ciuperci si fructe de mare, impresioneaza turistii si localnicii, deopotriva, cu muzica medievala bine aleasa. Un local atragator este si „Dee Gee’s“; fiind asezat cu fata spre port ofera vizitatorilor o priveliste de neuitat. Pentru iubitorii preparatelor chinezesti, in Dublin exista multe restaurante cu acest specific. Printre ele se numara „Cafe Mao“, unde turistii si localnicii se pot infrupta cu cel mai gustos pui cu sos hoi sin.


Dintre baruri si cluburi, merita mentionate „The Vaults“ si „Brazen Head“, acesta din urma fiind cel mai vechi „pub“ din Dublin.


Parcuri si gradini


Parcul „Phoenix“, situat in partea de vest a orasului, ofera turistilor numeroase surprize. Gazduind si „Dublin Zoo“, atât micutii, cât si parintii lor au ocazia sa admire foarte multe specii de animale intr-un mediu primitor. De asemenea, parcul include o serie de terenuri de sport, terenuri de joaca si minicastele cu propriile „gradini secrete“. Nu trebuie trecut cu vederea Parcul „St. Stephen’s Green“, care ofera vizitatorilor multe locatii speciale pentru picnic.


Doritorii de suveniruri pot intra cu incredere in magazinul „Read’s Cutlers“, unul dintre cele mai vechi din Dublin, având in vedere ca functioneaza de… 240 de ani. Clientii pot alege in voie dintre cartile vechi, valoroase, si piesele de artizanat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS