17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Parfum“ - despre cautarea perfectiunii

„Parfum“ – despre cautarea perfectiunii

A fost odata un barbat care a descoperit un parfum trecator pe care voia sa-l stapâneasca pentru totdeauna: parfumul de tânara femeie.


„Parfum – Povestea unui asasin“ este versiunea pentru marele ecran a best-seller-ului cu acelasi titlul al lui Patrick Suskind. Insa nu va lasati pacaliti de subtitlu.


Protagonistul este Jean-Baptiste Grenouille, interpretat excelent de Ben Whishaw, care, pe lânga faptul ca este autorul unei serii de crime pentru a crea parfumul perfect, este mai intâi de toate un tânar cu niste capacitati olfactive iesite de comun, care se afla in cautarea perfectiunii frumusetii si a simturilor. Cu toate ca adulmeca oamenii de la câtiva kilometri, recunostea fiecare obiect, tufis, copac, floare dupa miros, desi pentru el lemnul nu mirosea doar a lemn, ci a cires, a santal, a brad, a pin, a stejar, el insusi era lipsit de miros. De fapt, el nu mirosea a om. A crescut lipsit de iubire si izolat, fiindca oamenii de multe ori nu il observau, iar daca isi facea simtita prezenta, il ocoleau. In ciuda unor imagini dure de la inceputul filmului, in care asistam la nasterea traumatica a protagonistului, in mizeria unei piete de peste, filmul il transpune pe spectator in Franta secolului XVIII.


Simtul olfactiv – un mod de a cunoaste lumea


Misiunea regizorului german Tom Tykwer nu a fost deloc usoara. Mai ales pentru a reusi sa redea minutioasa descriere a parfumurilor si a capacitatilor lui Jean-Baptiste de a aduna toate mirosurile lumii. Colaborarea cu actorul Ben Whishaw este mai mult decât exceptionala.


Whishaw a marturisit ca a observat atent mai multi autisti, pentru a oferi cât mai multa credibilitate personajului sau care incepe sa vorbeasca foarte târziu si care isi traieste viata intr-o lume a sa, animata si extrem de periculoasa.


„Am vorbit deseori cu Tom Tykwer despre acest personaj semiautist, despre felul sau de a vedea lumea si despre lucrurile care conteaza pentru el. Insa marea diferenta fata de carte este ca Tom vede toata aceasta problema a ororilor si a simtului olfactiv ca pe un fel de sistem pe care care Grenouille l-a creat pentru a interpreta lumea. Este felul sau de a da un sens lumii“.


In cautarea parfumului perfect


Obsedat de prima sa victima, o vânzatoare de prune, Jean-Baptiste o ucide involuntar doar pentru a o mirosi. Insa in curând isi da seama ca mirosul vietii face loc unui alt miros: cel al mortii. Astfel, incearca sa descopere secretul de a „pastra si conserva mirosul“ de la maestrul si producatorul de parfumuri, Giuseppe Baldini, un extraordinar Dustin Hoffman.


„Grenouille vrea sa invete sa perceapa mirosurile de la Baldini, iar Baldini la rândul sau vrea sa exploateze geniul lui Grenouille, pentru a crea un parfum si a-si relansa afacere, aflata in pragul falimentului. Asadar, este vorba despre o relatie absolut practica si sub semnul egosimului si al interesului personal“, spune Whishaw. In ceea ce priveste colaborarea sa cu Dustin Hoffman, protagonistul peliculei spune: „Am invatat foarte multe lucruri de la el. Are un comportament atât de jovial, râde mult si se distreaza pe cinste si este foarte implicat in tot ceea ce face. Spune tot ce gândeste, fara a-si impune nici un fel de cenzura sau restrictie, si asta este un lucru extraordinar“.


Parfum pentru cei care nu stiu sa iubeasca


Dupa nenumarate peripetii, tânarul reuseste sa invete arta crearii unui pafum. In total, el are nevoie de 12 elemente pentru a crea esenta perfecta, plus a treisprezecea picatura cu un continut secret si care nu poate fi dezvaluit. Jean-Baptiste cunoaste acest secret si isi pune in aplicare planul sau macabru, insa extrem de fascinant, pentru a crea parfumul care sa aiba capacitatea „de a domina inima oamenilor“. Incepe astfel un lung sir de crime, in total eroul ucigând 13 tinere virgine. Dupa lungi si laborioase procedee de presare a trupurilor de fete proaspete, Jean – Baptiste isi vede visul cu ochii, obtinând cel mai fin parfum obtinut vreodata: parfumul de tânara fata. Când oamenii au descoperit crimele lui Jean-Baptiste acesta a fost inchis si condamnat la moarte. Exact inainte de a fi executat, tânarul prezinta multimii creatia sa, care ii garanteaza purtatorului iubirea tuturor persoanelor din jur, iar reactia este socanta. Extaziati, toti cei prezenti incep sa se iubeasca, renuntând la haine si la orice inhibitii. Insa privirea lui Jean Baptiste este elocventa: se simte din nou singur pe lume. Pentru ca, la urma urmei, de ce este nevoie sa creezi un parfum care sa ii umple pe toti de iubire daca noi insine nu suntem capabili sa iubim si sa ne lasam iubiti? Filmul este mai degraba unul de dragoste decât un thriller. Este un film despre existenta omului zilelor noastre, marcat de singuratate si de rautatea si perfidia sufletului uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS