22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOperatia de apendicita are riscuri

Operatia de apendicita are riscuri

Desi operatia de apendicita s-a banalizat, fiind atât de frecventa, mai exista totusi riscuri de care merita sa tinem cont.


Potrivit site-ului www.topsanatate.ro, netratata, o simpla apendicita e un pericol vital, fiindca apendicele se poate rupe si infectia se imprastie in abdomen.


E apendicita?


Apendicita tipica evolueaza in 6-12 ore cu dureri de burta, febra, greata si voma, lipsa poftei de mâncare. Nu se intâmpla, insa, la fel pentru toata lumea. Diagnosticul de apendicita se poate pune doar in urma analizelor de sânge si urina plus ecografie.


Multe femei confunda durerile care insotesc ciclul menstrual cu simptomele apendicitei. Odata confirmata boala, operatia se demareaza cât mai repede, clasic sau laparoscopic. A doua varianta este avantajoasa, fiindca pacientul poate pleca in aceeasi zi din spital.


„Surprize“ si riscuri


In timpul operatiei, medicii pot gasi apendicele rupt, caz in care interventia se complica, dureaza mai mult si trebuie monitorizata in spital pentru un timp. Rar se intâmpla ca o mica bucata de apendice care ramâne in urma operatiei sa se inflameze si sa duca la o noua operatie pentru indepartarea ei.


Daca faceti o operatie de apendicita, riscurile sunt cele ale oricarei interventii chirurgicale – alergii, sângerare si infectii. Dupa operatie, trebuie sa contactati imediat doctorul daca febra creste la 39 de grade, daca sângerati sau va balonati excesiv. Medicamentele prescrise de medic ar trebui sa va diminueze durerile. Daca acestea nu cedeaza e un semn de evolutie proasta, la fel ca greata si voma persistente, frisoanele, tusea persistenta, roseata si puroi la nivelul inciziei.


Daca operatia se face laparoscopic, recuperarea e mai usoara. Recuperarea dureaza câteva saptamâni in care e probabil sa apara dureri de burta si tulburari digestive usoare.


Reactiile negative dupa operatia laparoscopica sunt mai putine si mai slabe decât dupa interventia clasica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS