5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCameleonii, animale exotice de companie

Cameleonii, animale exotice de companie

Iubitorii de animale au inceput sa creasca animale exotice, cameleonii adaptându-se la viata de apartament.


Cameleonii sunt o specie de reptile foarte apreciata de crescatori si foarte „haioase“ prin aspectul fizic, ochii care par ca se rotesc tot timpul, limba foarte lunga in comparatie cu trunchiul, degetele, putem spune ca avem mai multe animale in unul singur prin abilitatea cameleonului de a-si schimba culoarea. Pentru cresterea si ingrijirea in bune conditii a unui cameleon sunt necesare o serie de cunostinte despre ingrijirea lui in captivitate, alegerea speciei, adapost, hrana, sanatate.


Cameleonii se imbolnavesc de stres


Potrivit specialistilor, cameleonii nu sunt animale pentru o persoana comoda, fara timp liber sau pentru copii (nu pot fi lasati in preajma copiilor, nu pot fi lasati in grija lor permanenta). Daca va hotarâti sa „adoptati“ un cameleon, asigurati-va ca va puteti documenta despre toate aspectele cu privire la hrana si ingrijire, daca acestea nu sunt produse in conditii propice, animalul nu va supravietui. Fiecare specie de cameleon are alte reguli de hrana si ingrijire, supravietuiesc la temperaturi diferite si manânca alte alimente. Asigurati-va ca animalul pe care il doriti este nascut in captivitate, asa se va adapta mai usor. In ceea ce priveste personalul medical specializat, trebuie mentionat ca nu exista foarte multi medici veterinari care sa poata oferi informatii despre cameleon, asa ca „documentarea“ intra tot in grija crescatorului. Atunci când un cameleon este bolnav, sansele sale de insanatosire sunt destul de reduse, fiind o problema generala a speciei, insa aceste animale nu se imbolnavesc foarte usor. Un cameleon va fi sanatos daca este crescut intr-un mediu propice si, foarte important, sunt animale sensibile, suferind din cauza stresului. Pentru a putea preveni orice problema de sanatate, trebuie invatat inainte de toate comportamentul lui inca din primele zile de când este luat spre ingrijire. Daca isi pierde pofta de mâncare sau este apatic, chiar si pentru o zi, apelati imediat la medic sau la orice alta sursa necesara pentru a remedia problema. Primul semn ca un cameleon este bolnav consta in ignorarea hranei. Apa este un element vital in viata unui cameleon, o singura zi fara cantitatea necesara de apa poate produce o deshidratare severa. Daca sunt observate dificultati in miscari, poate fi o problema de nutritie, dar in acelasi timp poate fi o problema a structurii oaselor sau chiar de temperatura, atunci când este prea scazuta.


Conditii de locuit si de hranire


Cameleonii sunt animale care, in mediul lor natural, traiesc in copaci si arbusti. Daca nu puteti sa-i asigurati un spatiu necesar, mai bine va orientati spre achizitia altui animal. In conditiile in care cameleonul nu are la dispozitie spatiul si amenajarile necesare, starea sa de sanatate se va degrada vizibil, va fi apatic si foarte stresat. Pentru a amenaja locuinta, aveti nevoie de plante, unele mai inalte, pentru catarat, altele joase. Se poate folosi gazonul artificial sau nisipul pentru partea de jos a custii; pentru a nu ingera nisip sau pietre, mâncarea trebuie pusa in vase speciale. Totul ar trebui ingradit pentru ca animalul sa nu „plece la plimbare“ prin casa. Cameleonul are nevoie de o temperatura constanta si o sursa de lumina, pentru aceasta se poate folosi o lampa deasupra custii; lumina ajuta si la termoreglare.


Cameleonii, in mediul natural, se hranesc cu insecte vii si asa se vor hrani si in captivitate. Varietatea este esentiala in dieta unui cameleon. In cresterea cameleonilor, vitaminele sunt absolut necesare; fara ele, in scurt timp pot aparea probleme de nutritie. In ceea ce priveste apa, este necesar un sistem de miscare a apei, cameleonilor nu le place apa statuta. Cresterea unui cameleon nu este usoara, dar acest lucru nu trebuie sa-i descurajeze pe iubitorii de animale.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS