22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMachiajul si afectiunile ochiului

Machiajul si afectiunile ochiului

Persoanele care poarta lentile de contact ori sufera de diverse alergii sunt predispuse la afectiuni ale ochiului din cauza produselor cosmetice. Cu toate acestea, orice persoana care foloseste produse cosmetice pentru ochi trebuie sa stie sa previna posibile infectii sau leziuni cauzate de machiaj. Site-ul www.topsanatate.ro va ajuta sa va feriti de probleme.


Cea mai serioasa problema legata de folosirea produselor cosmetice este ranirea corneei. Periuta de la rimel sau creionul de ochi pot zgâria, din greseala, corneea. De foarte multe ori, asemenea zgârieturi se pot infecta, ducând la formarea unui ulcer corneean. Leziunile la nivelul corneei sunt foarte dureroase si solicita interventie medicala urgenta.


Toate produsele cosmetice contin conservanti care inhiba aparitia bacteriilor din produs. Cu toate aceste precautii luate de firmele producatoare, in contact cu pielea, periuta de la mascara sau creionul se pot contamina cu bacterii care traiesc pe suprafata corpului dumneavoastra. Unele persoane chiar pot sa contracteze diferite tipuri de conjunctivita, ca urmare a contaminarii cosmeticelor sau a aplicatorului de la rimel.


Conservantii din produsele cosmetice, in afara faptului ca inhiba aparitia bacteriilor, au si un rol negativ: pot sa irite ochiul si pielea in cazul persoanelor foarte sensibile. De asemenea, exista persoane alergice la anumite arome sau ingrediente, cum ar fi colofoniul si lanolina. Acesti ingrediente pot cauza lacrimare, mâncarime si roseata la nivelul ochiului sau chiar inflamarea pleoapei.


Persoanele alergice trebuie sa incerce mai multe produse cosmetice hipoalergice pâna sa gaseasca unul care sa li se potriveasca. De exemplu, creioanele de ochi si fardurile tip pudra pot fi mai putin iritante decât tusul sau fardurile de ochi lichide. Persoanelor sensibile la rimelul rezistent la apa ar putea sa li se potriveasca mai bine rimelul care se inlatura cu apa.


Daca problema persista si dupa ce ati schimbat rimelul, s-ar putea sa nu fie problema alergia, ci sa aveti o blefarita, o inflamatie cronica a pleoapelor, pe care numai un doctor o va diagnostica.


Machiaj cu produse sigure


• Aplicati creionul de ochi in afara liniei pleoapelor pentru a evita contactul direct a produsului cu ochiul. In acest caz, este un risc minim ca produsul cosmetic sa intre in ochi. Tineti creionul intotdeauna ascutit ca lemnul sa nu zgârie pleoapa sau chiar globul ocular. Pe masura ce creionul se invecheste, devine mai dur, ceea ce va determina sa apasati mai mult pe el. Când se intâmpla acest lucru, ar fi bine sa il inlocuiti cu unul nou. Inlocuiti produsele cosmetice o data la sase luni (chiar mai des daca purtati lentile de contact) ca sa evitati contaminarea excesiva cu bacterii.


• Nu introduceti niciodata un aplicator vechi intr-un tub de rimel nou. Aplicatorul va transfera bacterii in produsul nou. • Daca ati avut o infectie a ochiului, cum ar fi conjunctivita, cumparati produse noi, nu le folositi pe cele vechi.


• Cu toate ca demachiantele de ochi sunt speciale pentru zona ochilor, ele pot irita ochii. Aplicati-le incet, numai pe pleoapa si evitati contactul direct cu globul ocular.


• Nu va machiati la ochi niciodata intr-o masina aflata in miscare. Puteti, din greseala, la un stop sau la o frâna brusca, sa scapati aplicatorul in ochi.


• Nu folositi niciodata saliva sa inmuiati vârful unui creion de ochi, deoarece aceasta contine bacterii dezvoltate in interiorul gurii.


• Nu folositi un ac sa va dezpartiti genele lipite.


• Daca folositi un instrument special de intors genele, asigurati-va ca este moale si nu rigid. Intotdeauna intoarceti genele inainte de aplicarea rimelului.


• Nu folositi in comun rimelul, deoarece puteti sa va alegeti cu o infectie.


• Consultati-va medicul oftalmolog daca considerati ca aveti o alergie la produsele cosmetice folosite.


Masuri speciale pentru purtatoarele de lentile de contact


Daca purtati lentile de contact, sunteti predispusa la eroziuni ale corneei sau la ulcer corneean daca lentilele dumneavoastra nu sunt potrivite sau daca vi se strecoara firicele de praf intre lentila si ochi. De asemenea, lentilele se pot contamina usor cu reziduurile si cu bacteriile din produsele cosmetice. In acest caz, trebuie luate simple masuri de siguranta:


• Aplicati lentilele de contact inainte sa va machiati si scoateti-le inainte sa va demachiati. Intotdeauna spalati-va pe mâini inainte sa atingeti lentila.


• Aplicati machiajul cât de departe puteti de ochi. De exemplu, rimelul ar trebui sa fie aplicat numai la vârful genelor.


• Cumparati produse cosmetice la fiecare trei sau patru luni.


• Nu va machiati daca intentionati sa va faceti un control oftalmologic.


• Daca v-ati ranit la ochi in timp ce va aplicati machiajul, prezentati-va la un medic pentru un examen. Uneori, o leziune minora poate sa se transforme in ceva mai grav. Daca este posibil, prezentati doctorului aplicatorul de la rimel pentru a fi testat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS