13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMasina de cafea napoletana - secretul unui gust unic

Masina de cafea napoletana – secretul unui gust unic

„Neagra ca noaptea, fierbinte ca focul si bauta pe scaun“, aceasta este unica regula pentru prepararea faimoasei cafele.


Cereti-i unui napoletan sa renunte la cele trei sau patru cescute de cafea pe care le bea zilnic si va crede ca probabil nu sunteti in toate mintile. Mai mult, in cazul in care ii veti oferi alt tip de cafea, acesta va strâmba din nas, va va multumi si va spune zâmbind ca nimic pe lume nu se poate compara cu o ceasca de cafea asa cum este preparata la Napoli. Fie ca este bauta la bar sau in propria locuinta, prepararea cafelei este in cunoscutul oras din sudul Italiei un adevarat cult si daca cumva veti avea ocazia de a vizita acea zona in nici un caz nu trebuie sa ratati ocazia de a bea o ceasca de cafea.


„Este imposibil sa lasi un napoletan fara placerea de a bea o ceasca de cafea. Eu, de exemplu, as putea renunta la tot, in afara de cescuta de cafea bauta in liniste pe balcon, dupa o ora de somn pe care mi-o acord dupa ce am mâncat…“, cu aceste cuvinte isi incepe monologul din „Questi fantasmi“ celebrul actor si dramaturg napoletan Eduardo de Filippo.


„Se stie… cafeaua este ceva personal, un lucru intim, la fel ca si prepararea ei sau preferintele legate de zahar si lapte. Eu va spun preferinta mea: in momentul in care umplu masina cu cafea adaug o lingurita rasa de cacao… o minunatie. Vedeti de cât de putin are nevoie un om pentru a fi fericit: o cescuta de cafea bauta in liniste pe balcon“, mai spunea De Fillippo.


Masina de cafea napoletana


Pentru prepararea unei cafele napoletane, al carei gust este cu adevarat inconfundabil, este absolut esentiala folosirea unei masini de cafea tipic napoletana. Folosind aceasta masina, cafeaua isi mentine intreaga sa aroma si tarie. Aceasta masina este formata din trei parti: depozitul pentru apa, conul in care se pune cafeaua si un recipient in care se aduna cafeaua gata preparata. Nu se stie cu exactitate cine a inventat masina de cafea napoletana. Multi o atribuie unui anume Antonio Mariani, insa cel mai adesea se vorbeste despre o pluripaternitate: asa-zisa „napoletana“ este probabil o inventie colectiva, care a fost imbunatatita o data cu trecerea timpului.


Prepararea cafelei napoletane


Se umple recipientul cu apa, apoi se remonteaza celelalte doua componente ale masinii: cel pentru filtrare si cel in care se va scurge cafeaua, apoi se pune pe foc cu partea in care se afla apa.


In momentul in care observati ca incep sa iasa aburi, acest lucru inseamna ca apa este fiarta. Acesta este momentul in care masina trebuie rasucita si luata de pe foc.


Maestrii cafelei napoletane obisnuiesc sa construiasca un fel de con de hârtie pe care in aceasta perioada de asteptare sa il puna pe tuturoiul masinii. Functionalitatea acestuia nu este relativa, ci serveste la imprimarea aromei si a parfumului cafelei in interiorul masinii.


Nu oricine poseda o masina de cafea napoletana este capabil de a face si o cafea buna. Apa care se foloseste trebuie sa contina putin calcar si trebuie sa fie proaspata. Nu se pune niciodata in recipient apa calda pentru a fierbe mai repede. Daca va grabiti, rezultatul va fi dezastruos. Nivelul apei din recipient nu trebuie sa fie nici foarte mare, nici foarte mic. Aceeasi regula este valabila si pentru cantitatea de cafea folosita.


Cea mai buna masina de cafea este aceea care este folosita des si care este spalata fara a folosi nici un fel de detergent. Un lucru important este acela ca masina se va spala dupa ce aceasta s-a racit complet. Se spune ca atunci când va cumparati o masina de cafea napoletana trebuie sa o „rodati“ si ca pentru prima „cafea“ pe care o veti prepara trebuie sa folositi doar apa. De asemenea, nu putine sunt persoanele care arunca si celelalte câteva cafele preparate cu o masina noua pâna când sunt cu adevarat multumiti de gustul obtinut. Zicala „Masina de cafea este ca si autoturismul, cu cât se foloseste mai putin, cu atât merge mai prost“ este se pare cât se poate de adevarata. Experienta comuna a demonstrat ca o cafea facuta cu o masina care nu a fost uzata este o incercare neplacuta, iar „savurarea unei cafele trebuie sa fie o placere… daca aceasta nu este buna, atunci unde mai este placerea“, spun napoletanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS