13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum ne descurcam la masa?

Cum ne descurcam la masa?

Chiar si atunci când sunteti in familie sau inconjurat de prieteni este indicat sa mâncati corect. Acest lucru este, in primul rând, o chestiune de respect pentru propria persoana si pentru cei care va sunt alaturi.


Regulile generale de conduita la masa sunt in mare parte cunoscute de toti. Exista insa preparate in fata carora multe persoane nu stiu cum sa reactioneze. Situatia devine si mai grea atunci când se intâmpla sa ne aflam in fata unor tacâmuri speciale, pe care nu am mai avut ocazia sa le folosim pâna atunci.


Spre exemplu, putini sunt cei care stiu ca sparanghelul, atunci când sunteti la o cina intima, puteti mânca sparanghelul cu mâna. In restul cazurilor trebuie sa apucati sparanghelul cu furculita, fara a-l taia, sa-l imbibati in sos si sa-l mâncati intreg. Partea dura a sparanghelului se indeparteaza, in general, inainte de a fi preparat. In cazul in care nu s-a procedat astfel, o puteti lasa in farfurie.


In ceea ce priveste untul, trebuie folosit un cutit special. Se taie o bucata de unt din untiera, insa acesta nu se asaza direct pe pâine, ci mai intâi pe farfurie. Sandvisurile mari se manânca intotdeauna cu ajutorul cutitului si furculitei, iar cele mici cu mâna. Mezelurile se taie felii si se curata de coaja cu cutitul si furculita. Atunci când serviti icre, salata de vinete sau pasta de peste trebuie sa luati o portie pe care sa o puneti pe farfurie, dupa care incepeti sa ungeti bucati mici de pâine pe care le-ati rupt cu mâna. Ouale moi se servesc puse pe un paharel-suport. Se sparge coaja in partea de sus a oului, se indeparteaza cu lingurita, iar cojile se pun pe farfuriuta. Cartofii copti in coaja se curata cu ajutorul furculitei. Cartofii fierti nu se taie sub nici o forma cu cutitul si nici nu se zdrobesc in farfurie. Conopida se taie doar cu furculita, in nici un caz cu cutitul. La fel trebuie procedat si in cazul sarmalelor, chiftelelor si ruladelor. Pentru servirea pestelui se folosesc tacâmuri speciale ce constau intr-o furculita mai mica decât cea obisnuita si cutitul de peste ce se foloseste pentru dezosat pestele care se consuma numai cu furculita. Oasele se scot din gura tot cu ajutorul furculitei si se asaza pe farfurie. In ceea ce priveste carnea de pui, aceasta se serveste folosind, de asemenea, cutitul si furculita fara a o taia toata o data, ci numai bucata pe care urmeaza sa o bagati in gura. Doar pulpele de pui pot fi servite cu mâna.


Reguli si pentru desert


In cazul stridiilor, daca scoica este inchisa, aceasta se deschide cu lama cutitului. Se scot intestinele si branhiile, care au o culoare mai inchisa, si apoi se desprinde stridia, care se asaza pe farfurie. Crevetii se manânca in schimb cu mâna. Li se rupe capul, se scot intestinele si apoi se scoate carnea din carapace. La languste si homari se rup cu mâna articulatiile, apoi se sparg oasele cu un cleste special. Se scoate carnea din cosul pieptului, din picioare si din coada. Aceasta se consuma cu pâine prajita si unt. Icrele de Manciuria se pun pe farfurie, dupa care se intind pe pâine prajita unsa cu unt. Pateul se degusta cu ajutorul furculitei. Acesta nu se intinde niciodata pe pâine. Brânzeturile se taie cu ajutorul cutitului. Se aseaza pe o bucata de pâine si se taie impreuna. Legumele se aseaza in farfurie si se taie cu ajutorul furculitei. Atunci când felul de mâncare pe care il serviti este ornat cu salata, trebuie sa tineti cont ca acesta nu se taie. In general, frunzele de salata nu sunt foarte mari, astfel ca acestea pot fi consumate fara a fi taiate. Supa se serveste in farfurii adânci si se manânca cu lingura. Un lucru de care trebuie sa tineti cont este acela ca nu trebuie sa sorbiti zeama din lingura. Pentru a termina tot ceea ce aveti in farfurie o puteti inclina usor, insa in nici un caz nu ridicati farfuria de pe masa. Spaghetele se infasoara pe furculita si nu se foloseste niciodata cutitul pentru a le taia. Puteti alege sa va ajutati cu o lingura, insa trebuie sa stiti ca italienii nu procedeaza niciodata astfel. Deserturile se consuma cu furculita speciala pentru desert. Prajiturile moi si cele cu crema se manânca cu lingurita, iar inghetata cu lingurita speciala in forma plata. Prajiturile uscate se pot servi cu mâna.


Cum se manânca fructele


Merele si perele se pun cu mâna pe farfurie. Daca procedul de a le desprinde coaja in forma de spirala vi se pare prea dificil, puteti taia fructele in doua, le indepartati sâmburii, apoi le taiati in bucati mai mici. Se manânca cu ajutorul unei furculite sau al unui cutit pentru fructe. In cazul in care sunteti alaturi de familie sau prieteni puteti lua bucatelele cu mâna. Bananele se decojesc cu ajutorul unui cutit si se manânca folosind furculita. Ciresele si fructele de padure pot fi mâncate cu mâna. In cazul cireselor, sâmburii se pun in mâna, apoi pe farfurie. Portocalele se decojesc cu ajutorul unui cutit fie in forma de spirala, fie se taie coaja pe verticala in mai multe locuri, dupa care se poate indeparta cu usurinta. Daca feliile sunt mici, este recomandat ca acestea sa fie mâncate una câte una, intregi. Daca sunt mari, pot fi taiate cu ajutorul unui cutit. Strugurii pot fi mâncati cu mâna. In cazul in care nu puteti inghiti sâmburii, ii puteti pune discret in mâna, apoi pe farfurie. Pepenele, galben sau rosu, trebuie mâncat cu lingurita. Daca este deja taiat in bucati, se serveste cu furculita. Mango se taie initial in doua, apoi in patru. Fiecare bucata se pune pe farfurie, cu coaja in sus, pentru a fi indepartata cu ajutorul cutitului. Poate fi apoi taiat bucatele si mâncat fie cu mâna, fie cu o lingurita. Papaya se manânca precum un pepene mic, care a fost taiat in jumatati si i-au fost indepartate semintele. Piersicile si nectarinele se taie in doua, apoi in patru. Pielita poate fi indepartata cu ajutorul unui cutit, insa acest lucru ramâne la latitudinea fiecaruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS