22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Masa de duminica

Ciorba ruseasca


Ingrediente: 500 g carne, 300 g sfecla rosie, 200 g varza proaspata, 200 g zarzavat (morcov si patrunjel), o ceapa, 3-4 cartofi, 2 linguri bulion de rosii sau 100 g rosii proaspete, 2 1/2 litri apa, o lingura otet si o lingura zahar. Mod de preparare: Se prepara o supa de carne. Se taie pai sfecla rosie, morcovii, patrunjelul si ceapa si se pun intr-o oala. Se adauga rosii proaspete sau bulion, otet, zahar si putina supa de carne grasa. Se pune capacul si se lasa sa fiarba inabusit. Legumele trebuie amestecate ca sa nu se prinda de fund, adaugând, daca este nevoie, câte putina supa de carne sau apa. Peste 15-20 de minute se pune varza tocata marunt, se amesteca totul si se lasa inca 20 de minute sa fiarba inabusit. Apoi legumele se sting cu supa de carne pregatita, se pune piper, foi de dafin, sare, se adauga dupa gust putin otet si se fierb pâna când sunt complet gata. In timpul fiertului se adauga cartofi intregi sau taiati in lungime. Se taie rosii proaspete in felioare si se pun in ciorba cu 5-10 minute inainte de a fi gata. Când ciorba este gata se poate pune, in afara de carne, sunca fiarta, crenvursti, cârnati. Când se serveste la masa, ciorba se drege cu smântâna. Pentru a da culoare ciorbei, se poate prepara zeama de sfecla rosie. In acest scop se taie felii o sfecla rosie, se adauga 1 pahar de supa de carne fierbinte, o lingurita de otet si se pune pentru 10-15 minute la foc mic pâna da un clocot. Dupa aceea, zeama se strecoara si se toarna in ciorba inainte de a se servi la masa.


Saslik


Ingrediente: 500 g carne de miel sau de oaie, 150 g slanina, 4 rosii, 3 ardei grasi, sare, piper, 200 g orez, 3 linguri ulei, 3 lamâi.Mod de preparare: Se taie carnea in bucatele mici care se dau prin ulei, piperându-le. Se frig apoi pe frigaruie, sau se aseaza pe un gratar, alternând cu felii de slanina, ardei si rosii. Gratarul trebuie sa fie foarte incins. Saslikul se serveste insotit de orez fiert, stropit cu unt si jumatati de lamâi.


Chec cu nuci si dulceata


Ingrediente: 2 oua, 200g smântâna, un pahar zahar, un pahar faina, o lingura de ulei, 20 nuci, 1/2 lingurita carbonat de sodiu, otet, zahar vanilat, 2 linguri visine din dulceata.Mod de preparare: Se amesteca ouale, smântâna, zaharul, faina, uleiul, nucile taiate marunt, bicarbonatul de sodiu stins in otet, zaharul vanilat. Se ornamenteaza cu visinele din dulceata. Totul se pune la cuptor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS