20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarrakesh, centrul cultural al Marocului

Marrakesh, centrul cultural al Marocului

Marrakesh, sau Murrakush, cum i se mai spune, este situat in sud-vestul Marocului, la poalele muntilor Atlas. Localitatea mai este numita de catre localnici si „Perla sudului“ sau „Orasul rosu“. Un fapt interesant este acela ca numele tarii, Maroc, deriva de la cel al orasului Murrakush.


„Perla sudului“ este capitala regiunii Marrakesh-Tensift-El Haouz, gazduind cea mai mare piata traditionala (souk) din Maroc. Este vorba despre Piata Jema’a El-Fna, una dintre cele mai aglomerate locatii de pe intreg continentul african.


La fel ca multe alte orase din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, Marrakesh are doua „fete“: orasul vechi (médina) si orasul modern.


Marrakesh a fost fondat in 1062 de primul conducator din dinastia Almoravid, pe nume Yusif Ben Tashfin. Fiul lui a construit faimoasa moschee Ben Yussef si zidul orasului.


In prezent, acest oras este unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii islamice. Printre principalele atractii turistice se numara Palatul Bahia, realizat de arhitectul Muhammad al-Mekki. Cladirea este inconjurata de câteva gradini mari, racoroase, care uimesc vizitatorii prin perfectiunea imbinarii de culori. Urmeaza Muzeul Artelor Marocane, care gazduieste una dintre cele mai frumoase colectii de bijuterii din Atlas, covoare din Haouz, lampi cu ulei din Taroudannt, vase din Safi si din Tamegroute, precum si obiecte de artizanat din piele, care provin din Marrakech.


Moscheea Koutoubia reprezinta „marca“ orasului. Având o inaltime de aproximativ 70 de metri, structura impunatoare este vizibila de la câtiva kilometri. Atunci când a fost construita, cladirea era acoperita cu tencuiala pictata si tigla frumos colorata. In prezent, singurele decoratiuni vizibile de la distanta sunt câteva placute decorative, marturii ale designului contemporan. Nu trebuie uitata Piata Jema’a El-Fna; un loc unde este imposibil ca vizitatorii sa nu gaseasca suveniruri pe plac. De acolo nu lipsesc nici imblânzitorii de cai si de serpi.


Restaurante si baruri


Cafeneaua „Verdi“ este locul perfect pentru un mic dejun satios si o cafea tare si aromata. Localul este incapator si luminos, fiind frecventat in special de localnici. Pentru cei care doresc o masa traditionala marocana, cel mai potrivit restaurant este „Dar Essalam“. Pe lânga mâncarurile foarte gustoase, clientii se bucura si de spectacole live de muzica si dans tipic arabe. Curiosii pot incerca insa preparatele inedite servite la restaurantul „La Taverne“, unde meniul consta intr-un amestec frenetic al bucatariei arabe cu cea franceza.


Cei aflati in cautarea distractiei se pot opri in barul „Mirador“, cel mai popular din intreg Marocul. Acesta este un loc ideal in care turistii se pot imprieteni cu localnicii, atmosfera fiind foarte calda. Pentru cei interesati de cultura locala, exista clubul „Renaissance“. Programele artistice incep in jurul orei 23.00, muzica folk si piesele pop contemporane imbinându-se armonios.


Gradini si parcuri


„Menara“ este gradina in care vizitatorii pot ajunge cel mai usor. Locul este perfect pentru câteva ore de relaxare. Intre alei se afla un helesteu „mascat“ de un pavilion care dateaza din 1866. Totodata, aleile principale sunt „pavate“ cu maslini. Urmeaza gradina „Majorelle“, creata in 1922 de pictorul francez al carui nume il poarta. In spatele straturilor de flori, „zugravite“ in culori irezistibile, se afla un mic muzeu de arta islamica.


Unul dintre cele mai atractive evenimente, pentru turistii care viziteaza Marocul, este Festivalul National de Muzica Folk din Marrakesh. Spectacolele dureaza zece zile, adunând cei mai buni muzicieni si dansatori din intreaga tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS