15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMorcovul - miracolul portocaliu

Morcovul – miracolul portocaliu

Morcovii sunt o sursa nesecata de sanatate. Consumând zilnic un pahar de suc de morcovi, organismul nostru va avea numai de câstigat.


Sucul de morcovi contine o combinatie de elemente esentiale pentru intregul organism, favorizând mentinerea greutatii corporale si echilibrul chimic al organismului. Aceasta bautura este cea mai bogata sursa de vitamina A (beta-caroten), continând insa si cantitati semnificative de vitamina B, C, D, E si K.


Consumul zilnic al unei jumatati de litru de suc de morcovi are o mai mare valoare constructiva pentru organism decât 25 de tablete de calciu, conform idieta.ro.


Stimuleaza apetitul, având un rol important in procesele digestive. Ajuta la mentinerea sanatatii dintilor. Femeile care alapteaza ar trebui sa consume cantitati mari de suc de morcovi, intrucât aceasta leguma reprezinta o adevarata mina de elemente nutritive. In ultimele luni ale sarcinii, sucul de morcovi, baut in cantitati suficiente, reduce posibilitatea eventualelor riscuri la nastere.


Sterilitatea poate fi uneori prevenita prin consumul sau, una din cauzele acestei afectiuni fiind consumul excesiv de alimente lipsite de enzime si vitamine.


Sucul de morcovi ajuta la prevenirea infectiilor la nivelul ochilor, gâtului, sinusurilor, amigdalelor. Uneori, consumul excesiv de suc de morcovi poate determina o pigmentare galbuie a pielii. Acesta este un semn ca ficatul, tractul intestinal si caile urinare trebuie curatate, fiind blocate cu resturi alimentare. In acest caz, sucul trece in limfa pentru a fi eliminat prin porii pielii.


Pielea uscata, dermatitele se datoreaza uneori deficientei unor elemente continute si de sucul de morcovi. Dupa primele doze consumate, unele persoane prezinta o reactie de respingere a sucului. Nu trebuie sa va ingrijorati, deoarece aceste simptome dovedesc faptul ca organismul a inceput eliminarea toxinelor, iar sucul de morcovi, care nu este altceva decât o apa organica, ii furnizeaza elementele de care tesuturile au atâta nevoie!


Morcovul are calitati terapeutice diverse, fiind un bun tonic si un remineralizant. Morcovul se foloseste si impotriva anemiei, sporind numarul de globule rosii si hemoglobina.


Sfaturi de consum


Sucul de morcovi se poate consuma, de la 50 la 500 g pe zi, dimineata si seara. Un pahar de suc in fiecare zi, pe nemâncate, ar fi un mijloc bun. Pentru copiii mici se dilueaza cu apa, ca laptele. Sub orice forma, pur sau cu lapte, sucul de morcovi este un excelent expectorant (afectiuni pulmonare, astm, voalarea vocii).


Se mai poate folosi si contra constipatiei sub forma de supa dintr-un kilogram de morcovi fierti de doua ori intr-un litru de apa si trecuta prin mulineta de legume.


Diareea infantila se combate cu supa de morcovi: se curata 500 g de morcovi, se taie in bucati si se fierb intr-un litru de apa pâna când se inmoaie complet. Se trec prin sita de piureu. Apoi se adauga apa clocotita pâna se ajunge la un litru si jumatate de lingurita cu sare marina. Se pastreaza la rece. Se administreaza pe parcursul a 24 de ore, timp de doua sau trei zile.


Pentru o mai buna remineralizare a sugarilor si a copiilor, li se va pregati terci de cereale cu supa de frunze uscate de morcovi, foarte bogate in saruri minerale.


La morcovi sunt folosite inclusiv semintele, din care se poate prepara o infuzie cu o lingurita la o ceasca de apa clocotita. Acest ceai este un stimulent, aperitiv, diuretic, amenagog, galactogog. La doza de 1-5 g, semintele de morcov sunt carminative (expulzeaza gazele intestinale).


Sfaturi utile


Morcovii se pot folosi si in uz extern. Decoctul de morcovi dati pe razatoare, sau cataplasmele de frunze proaspete pisate, sau lotiunile din decoct de frunze proaspete se pot folosi pe abcese si cancere ale sânului, pe plagi recente sau atone, pe ulcere ale gambei, arsuri, furuncule, pecingini, impetigo.


Decoctul din frunze de morcovi este folosit in gargare, afte, abcese ale gurii, bai sau spalaturi in degeraturi, crapaturi.


Lotiunile cu suc de morcovi sunt foarte bune pentru ingrijirea fetei si a gâtului (ca si cu laptuca, rosia, castravetele, fraga). Aceste legume dau suplete si prospetime si se opun ravagiilor ridurilor.


Sa nu se curete niciodata morcovii de coaja, ci sa se spele de pamânt si sa se perie sub un jet de apa rece (pielita este partea cea mai savuroasa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS