5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Masa de duminica

Ajo blanco (Gazpacho alb)


Ingrediente: 200 g sâmburi de migdale crude, 150-200 g pâine (veche de o zi), doi catei de usturoi mari, un paharel ulei de masline, o lingurita otet de vin alb, un litru apa rece, sare, patrunjel (pentru ornat), crutoane de pâine prajita, struguri albi fara coaja, stafide, mere verzi taiate bucati sau pepene galben taiat cubulete. Mod de preparare: Migdalele se pun in apa clocotita doua minute, se scot si apoi se curata de coaja. Pâinea (normala, nu bagheta) se tine in apa rece la inmuiat câteva minute. Se pun in mixer: miezul de pâine un pic scurs de apa, cateii de usturoi curatati, migdalele curatate, uleiul de masline, sarea si otetul si se amesteca bine. Daca nu se trec prin mixer, se zdrobesc cateii de usturoi si migdalele cu zdrobitorul de lemn si se amesteca incet cu uleiul, pâinea, sarea si otetul. Compozitia rezultata trebuie sa aiba consistenta unei maioneze. Se adauga apoi incet-incet apa rece (pâna la consistenta unei supe-creme) si se da la rece pâna se serveste. Se serveste rece cu patrunjel tocat si crutoane de pâine prajita. Se acompaniaza neaparat cu unul din fructele urmatoare: struguri albi curatati de coaja si seminte, stafide, pepene galben taiat cubulete sau mere verzi taiate cubulete.


Orez a la Cubana


Ingrediente: 200 g orez cu bob rotund, un catel de usturoi, patru oua, patru banane „macho“, suc de rosii, sare, ulei, o foaie de dafin. Mod de preparare: Apa se pune la fiert cu sare, un strop de ulei, foaia de dafin si cu un catel de usturoi pisat. Când da in clocot, se pune orezul si se lasa sa fiarba pâna este gata (15-20 de minute). Când e gata, se scurge bine de apa si se pune in farfurii intinse. Deasupra orezului se pune sucul de rosii incalzit putin sau la temperatura camerei (suc de rosii facut din rosii prajite, nu fierte). Lânga orez se pune, in fiecare farfurie, câte un ou ochi si câte o banana „macho“ cojita, taiata in doua pe lungime si prajita usor in uleiul in care s-au prajit ouale. Bananele „macho“ sunt un soi de banane foarte mici, de marimea unui deget de la mâna; sunt mai dulci decât bananele obisnuite. Se serveste calda.


Sufleu de mere


Ingrediente: un kg de mere, 200-300 g zahar, patru albusuri, patru linguri de zahar vanilinat. Mod de preparare: Se fierbe zaharul intr-un litru de apa. Dupa ce s-a legat, se adauga merele curatate si taiate felii, se fierb bine, apoi se aseaza intr-un vas Jena numai fructele, fara sirop, iar deasupra se acopera in forma de piramida cu albusurile batute spuma impreuna cu zaharul vanilinat. Se dau la cuptor 15-20 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS