13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTurcia - paradis de cultura si civilizatie

Turcia – paradis de cultura si civilizatie

Turcia a devenit, in ultimii ani, una dintre principalele atractii turistice pentru români, datorita serviciilor de calitate oferite de hotelurile si restaurantele de pe litoral, la preturi nu foarte piperate. Dar Turcia nu se rezuma doar la fâsiile de nisip de la malul Marii Negre, Marii Mediterane, Marii Marmara si Marii Egee.


Potrivit site-ului Yahoo!News, cea mai buna perioada pentru a vizita Turcia este primavara, in lunile aprilie-mai, sau toamna, din septembrie pâna in noiembrie, când clima este placuta, mai ales in orasele de la malul marilor. Estul Turciei trebuie evitat insa in lunile de iarna, intrucât exista pericolul ca trecatorile din munti sa fie inchise din cauza zapezii abundente.


Unul dintre cele mai atractive orase este capitala Ankara. Vizitatorii vor avea surpriza sa descopere, printre nenumaratele moschei impunatoare, o serie de ruine din perioada Imperiului Roman. Principala atractie o reprezinta insa Palatul Prezidential, in care se gasesc piese de mobilier realizate in anii 1930. Urmeaza Ankara Citadel – un centru istoric la care se ajunge pe bulevardul Hisar Parki. Locatia seamana mult cu un sat, cu stradute mici si intortocheate si cu case din lemn, toate inconjurate de un zid de piatra impunator.


Alt punct de atractie este reprezentat de Baile Romane, de pe bulevardul Cankiri – un complex urias care include trei sectiuni separate, fiind construit in onoarea zeului medicinei, Asklepios. Bineinteles, vizitatorii nu trebuie sa piarda ocazia de a admira Muzeul Civilizatiei Anatoliene, situat in partea dreapta a centrului istoric Ankara Citadel. Aici, curiosii vor descoperi câteva dintre cele mai impresionante colectii de artefacte din Turcia. Daca alegeti sa vizitati acest loc, trebuie sa fiti foarte atenti la cum va impartiti timpul. Pentru un tur complet al muzeului aveti nevoie de cel putin o jumatate de zi. Alta atractie a capitalei turcesti este Mausoleul Ataturk – situat pe strada Akdeniz. Cladirea a fost construita in 1944, in onoarea fondatorului Turciei, pe un deal care parca vegheaza asupra capitalei.


Restaurante si cluburi


Nu puteti vizita Ankara fara sa treceti prin câteva dintre cele mai faimoase restaurante ale sale. Unul dintre acestea este Korfez Lokantasi – situat pe strada Bayindir, la numarul 24. Intotdeauna plin de localnici, restaurantul ofera clientilor sai fel de fel de specialitati din carne de pui sau peste, foarte apetisante. Daca acestea nu va sunt pe plac, puteti merge la restaurantul Washington, de pe strada Doyran, la numerele 5/7. Acesta este amenajat in interiorul unei cladiri vechi de aproape 400 de ani, care va ofera o atmosfera mistica.


Pentru doritorii de distractie, in Ankara exista si câteva cluburi de noapte, cum ar fi Sherlock Holmes sau Lord Kinross. Desi Turcia este o tara musulmana, in astfel de baruri este permisa comercializarea bauturilor alcoolice.


Exista, de asemenea, si o serie de centre comerciale sau bazare, printre care se numara Cikrikcilar Yokusu, Bakircilar Carsisi, Gima sau Ankara Hali, unde puteti gasi produse de calitate, la preturi bune.


Efes si Istanbul – centre ale istoriei orientale


Alt oras care merita vizitat in Turcia este Efes. Acesta gazduieste câteva dintre cele mai importante ruine din regiune. Frumusetea relicvelor aproape ca va taie rasuflarea. De asemenea, in Efes se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii – Templul marii zeite Artemis.


Nu trebuie uitat Istanbulul – „inima“ Turciei, unde cerul este brazdat de cupole si minareturi. Acest oras este un adevarat refugiu pentru iubitorii de istorie. Aici se afla Complexul de Arheologie, care include trei muzee mai mici – Muzeul de Arheologie, Muzeul Vechilor Lucrari Orientale si Muzeul Kiosk. Acest centru a primit titulatura de Muzeu al Imperiului de la faimosul artist si muzeograf Osman Hamdi Bey, in secolul al XIX-lea, fiind deschis publicului pe 13 iunie 1891.


Alt punct de atractie este Moscheea Fatih, construita intre anii 1462 si 1470. Ea poarta numele cuceritorului otoman Fatih Sultan Mehmet, gazduind si mormântul acestuia. Nu trebuie uitata nici Catedrala Sfânta Sofia, cea care a inspirat poetii din intreaga lume de-a lungul timpului. Vizitatorii pot patrunde in Palatul Topkapi – una dintre cele mai interesante cladiri din Istanbul, considerata centru politic simbolic al Imperiului Otoman, intre secolele al XV-lea si al XIX-lea. Palatul – tipic pentru traditia islamica, este ridicat pe un deal, la intretaierea Cornului de Aur cu Marea Marmara si strâmtoarea Bosfor.


Mijloace de transport


Distantele mari pot fi parcurse cu avioanele apartinând liniilor aeriene interne, aceasta fiind cea mai rentabila solutie. Exista si autobuze care efectueaza frecvent curse intre marile orase, biletele fiind la preturi rezonabile. Alt mijloc de transport este trenul cu vagoane de dormit care circula pe linia Istanbul – Izmir – Ankara.


Daca preferati sa conduceti propria masina pe strazile Turciei, veti fi bucurosi sa aflati ca exista foarte multe service-uri auto, reparatiile având preturi destul de mici. Insa aceasta varianta nu este recomandata, intrucât, in marile orase, traficul este extrem de aglomerat, iar locurile de parcare constituie o mare problema.


Sarbatori musulmane


Sarbatorile sunt tinute potrivit calendarului lunar, singurele sarbatori publice fiind Seker Bayrami – un festival de trei zile cu care se incheie Ramadamul, in luna ianuarie – si Kurban Bayrami, care are loc in lunile martie-aprilie, comemorând sacrificul pe care era gata sa-l faca Avraam pe Muntele Moria. Unele festivaluri includ lupte cu camile, organizate in orasul Selcuk, la jumatatea lunii ianuarie si de Ziua Suveranitatii Nationale, sarbatorita pe 23 aprilie – care marcheaza prima intâlnire a Parlamentului Republican, in 1920. Mai exista si Festivalul International de Arta din Istanbul, sustinut de la sfârsitul lunii iunie pâna la jumatatea lunii iulie, precum si Festivalul de Muzica Traditionala Bursa, desfasurat la jumatatea lunii iulie.


In fiecare an, pe 10 noiembrie, la ora locala 9.05, intreaga tara tine un moment de reculegere, pentru a comemora moartea lui Ataturk, in 1938.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS