10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Zmeura

Un fruct pe saptamâna: Zmeura


Zmeura, cunoscuta sub denumirea stiintifica de rubus idaeus, contine apa, materii azotate, materii grase, materii extractive, zaharuri, celuloza, cenusi, acid citric, malic, salicilic, fragarina, vitamina C. Datorita levulozei este indicat diabeticilor.


Are proprietati tonice, stomahice, aperitive, depurative, diuretice, laxative, sudorifice, racoritoare. Zmeura se recomanda in cazuri de astenie, dispepsii, dermatoze, guta, constipatie, insuficienta transpiratiei, afectiuni febrile, temperamente bilioase.


In ceea ce priveste modul de folosire, de la zmeura se consuma fructul ca atare. Sucul de zmeura, cu cel de coacaze, diluat in apa, este racoritor in stari febrile, infectioase, rujeola, scarlatina, greutate gastrointestinala, inflamatii urinare, febre bilioase. Frunzele au proprietati astringente, diuretice, laxative.


Zmeura se poate folosi si sub forma de salata indulcita, consumata rece, sau sub forma de jeleu sau gem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS