13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin „Reflects of Art“, concert grandios la Teatrul National

„Reflects of Art“, concert grandios la Teatrul National

„Ce inseamna Reflects of Art? O serie de cinci concerte in memoria tatalui meu, care s-a dus acum doi ani, chiar pe 20 februarie. De ce? Pentru ca gagiu’ a fost mentorul meu muzical, un om adevarat. Toti muzicienii l-au iubit. Eu de ce nu?! Eram prieteni, faceam cântari impreuna, el m-a invatat tot…“.


Inalt, blond, cu ochii vesnic congestionati. „Am probleme. Serios, chiar trebuia sa ma operez acum, când am fost in Franta, dar nu mi-au ajuns banii“. Pletos de la vârsta frageda – de unde i s-a tras si o exmatriculare in vremurile de demult ale scolii – imposibil sa nu fie recunoscut oriunde ar calca. In baruri, de regula. Si in acelea „cu muzica buna“, zice, ca altfel nu poate consuma.


Un pustan in pantaloni scurti, cu paru’ pân’ la fund si cu o Yamaha sparta!


„Ceai cu lapte, te rog“, incepe el solemn interviul de la Rendez Vous, convingând definitiv ca s-a lasat de baut inca de la 18 ani. „Un «uischean» cu gheata mai gust câteodata – uite, acu’ vreo doua zile, când am pus Zidu’ lu’ Floyd, a mers minunat! Ocazie speciala, nu?“, irita el fundalul unor slagare atomice care razbat din difuzoarele localului. Intâmplarea nu pare sa-l deranjeze insa: la cererea lui, ritmul se poate schimba. E doar Chinezu’, vedeta concertului de luni, sponsorizat chiar de patron! Uraste porecla – l-a pricopsit un vecin de bloc din copilarie, fara vreun motiv anume. Dar asa il cunoaste toata lumea – de Chinezu’. De fapt, il cheama Adrian Caroll Chisar. A inceput sa cânte la patru ani: „Bateam cu cariocile in cartea de colorat“. La sase, l-au dat parintii la Liceul de Arta. „Am luat singura nota de zece la admitere, dupa care am facut patru ani de pian“. Atunci a inceput sa-i creasca parul. A ramas corigent. Clasa a cincea a facut-o la percutie. Nu s-a tuns nici acolo, asa incât a fost transferat disciplinar la «Fratii Buzesti». Un an de studii in Franta si s-a intors. „Nasol. Veneam dintr-un alt sistem. Tot dintr-un liceu de arta, dar era altceva… Acolo am avut primul concert: un pustan in pantaloni scurti, cu paru’ pân’ la fund si cu o Yamaha, si-aia sparta!“ S-a lasat definitiv de scoala. Regrete? „As fi vrut sa fac Conservatorul…“.


„Inmormântarea“ de la Filarmonica


AC/DC, Clapton, Deep Purple, Sting, Dream Theatre, Pink Floyd. In pauzele dintre auditii – interpretari din cele mai ingenioase, compozitii, improvizatii. Prima creatie a lui Caroll: „Rapsodie in Iad“, urmata de „Craciun in sânge “ si „Profesorii rosii“. Au inceput concertele – solo sau cu diverse trupe. In 1993 – membru al trupei Valhala; in 1994 – premiul pentru cel mai bun clapar la Festival Rock Râmnicu Vâlcea, „Constelatii“; 1995 – colaborare AGAT ;1998 – festivaluri la Câmpulung, Turnu Magurele, 1999 – Premiul pentru cel mai bun clapar la Festival Rock Posada, Rock Câmpulung; 1999 – „Show sustinut vocal, intr-o maniera King Diamond, mare succes….!!!“; Ping Pong – album instrumental, „muzica de noapte“; Art Manele – „prelucrari rock simfonice, Guta!“; Magic Sound – „prelucrari rock -simfonice inspirate din muzica orientala a României (manele!)“.


In 2002, Caroll a sustinut primul si ultimul concert alaturi de tatal sau, Victor Chisar. Legendara a ramas de atunci introducerea in scena a… femeii de serviciu, cu o interpretare memorabila a celebrului „Cine iubeste si lasa“. Un an mai târziu a urcat pe scena Filarmonicii „Oltenia“, intr-un concert pentru pian si clape. Iar in 2005, pe 20 decembrie, la implinirea unui an de la disparitia tatalui, Caroll a inmarmurit din nou sala de concerte din Craiova: incepea „Reflects of Art“, proiectul de cinci spectacole inchinate lui Victor Chisar. „Anul trecut a fost un concert ambiental irlandez pentru pian, clapa si percutie, in care am folosit un videoproiector cu poza tatalui meu in sicriu. Dupa care, in scena a intrat un popa care a tinut o slujba. A fost de fapt o mare inmormântare atunci la Filarmonica!“.


Stilul „salata“: Pink Floyd amestecat cu Guta


Luni, la ora 20.00, va avea loc a doua parte a proiectului – „un concert medieval clasic pentru clape cu influente house gotic…“. Chinezu’ il prevede grandios. „Va fi cu totul si cu totul diferit, sa-i trezesc un pic, ca incepusera sa uite“. Râde. Isi trece degetele prin plete si mai cere un ceai. „O expozitie de pictura, o prelucrare Mozart, o parte house. Nu vreau sa spun tot. In orice caz va fi altceva pentru acest oras“. Pune si lapte. „Nu stiu daca sunt creatorul unui stil. Poate in Craiova sunt, poate unii ma numesc, poate unii nu. Am fost inspirat de foarte multi instrumentisti, de fapt de toti. Eu am luat toate aceste stiluri si am facut o salata – maamaaa! – de-o manânci pe pâine, de pilda: Pink Floyd amestecat cu Guta! …“.


Spectacol de arta complex


Luni, la ora 20.00, la Teatrul National „Marin Sorescu“, „Reflects of Art“ aduce pentru prima oara in fata publicului craiovean un spectacol de arta complex, in care muzica, pictura si imaginile video vor capta in acelasi timp privirea si auzul. Timp de doua ore, Caroll va interpreta lucrari din Mozart – Requiem, Carl Orff – Carmina Burana, Vanghelis, Steve Vai si Anastacia, prelucrate la opt clape. In acelasi timp vor fi expuse operele artistilor plastici Sorin Novac, Lucian Irimescu, Marcel Voinea, Costel Ceausu, Cornelia Petrescu si Doina Sipoteanu.


Conceput chiar de Caroll, „Reflects of Art“ este un concert in memoriam Victor Chisar, tatal protagonistului, cunoscut in lumea muzicala cu numele de Geapsanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS