10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Sfaturi practice

Cum sa scoatem petele de pe haine


Daca responsabilitatea spalarii rufelor sau a scoaterii petelor de pe haine cade pe umerii nostri, trebuie sa stim cum facem acest lucru. Mama sau bunica nu mai sunt lânga noi sa ne invete cum sa scoatem cele mai „indaratnice“ pete de pe haine. Asa ca trebuie sa invatam sa ne descurcam singuri. Pentru a va veni in ajutor, va propunem o lista scurta de solutii pentru cele mai frecvente pete:


Vinul rosu


Desi pare greu de crezut, vinul alb il va scoate pe cel rosu din haine. Se pune putin pe pata si abia apoi se spala haina.


Grasimile


Petele de unt, margarina sau chiar ulei pot fi inlaturate de pe haine doar cu un detergent special. Acesta se aplica pe pata si se lasa putin haina la inmuiat.


Cafeaua sau ceaiul


In scoaterea petelor de ceai sau de cafea de pe haine este recomandat a se evita folosirea sapunului. In aceste cazuri, sapunul fixeaza petele si mai mult.


Petele cauzate de iarba


Pot fi indepartate dupa ce zona patata a fost frecata insistent cu un pumn de tarâte. Daca operatiunea nu reuseste din prima, este recomandat a se insista si mai mult. Abia apoi se spala cu apa calduta.


Cerneala


Pentru a indeparta petele de cerneala de pe haine, mai ales de pe cele ale scolarilor, specialistii recomanda folosirea fixativului pentru par. Se aplica direct pe pata, apoi se spala normal.


Petele lasate de antiperspirant


Pot fi scoase cu otet. Cu un burete se aplica pe zona patata sau chiar ingalbenita putin otet. Se lasa 15-20 de minute, dupa care se spala normal.


Ciocolata


Se curata tesatura, dupa care materialul va fi tinut mai multe ore in apa rece. Abia apoi se spala haina cu detergent.


Noroiul


La fel ca si in cazul ciocolatei, se indeparteaza cât se poate de mult inainte de a fi introdusa haina in apa rece. Nu lasati pata sa stea prea mult timp pe haina. Se spala cât de repede se poate. Pentru petele si mai dificile este recomandat a se folosi un cartof taiat in doua si frecat insistent pe zona afectata.


Berea


Se amesteca o lingura de detergent cu apa calda. Apoi se aplica pe pata, se freaca, dupa care se clateste. Alta solutie pentru scoaterea petelor de bere este amestecul obtinut dintr-o parte de otet si trei parti de apa. Se aplica pe pata, se lasa la inmuiat, se freaca si abia apoi se spala haina normal.


Cel mai important lucru in eliminarea petelor este spalarea cât mai repede a hainei patate. Si pentru ca procedeul sa dea rezultat, trebuie actionat conform sfaturilor specialistilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS