20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSpectacolul de „retragere“ a lui Ioan Kelemen

Spectacolul de „retragere“ a lui Ioan Kelemen

Asta-seara, de la ora 18.30, Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova gazduieste spectacolul „Nu uita ca n-ai decât o viata“, in memoria actorului, coregrafului si dansatorului Ioan Kelemen, la un an de la disparitia artistului. La acest spectacol vor participa solistii, orchestra, corul si baletul Teatrului Liric, dirijor director Florian George Zamfir. Regia spectacolului este semnata de Arabela Tanase. Spectacolul „Nu uita ca n-ai decât o viata“ cuprinde arii din operetele in care a jucat Ioan Kelemen, balete a caror coregrafie a realizat-o de-a lungul carierei sale indelungate la Teatrul Liric din Craiova, arii celebre din opere.


Ca dansator profesionist, Ioan Kelemen a cutreierat lumea impreuna cu Ansamblul „Nicolae Balcescu“ din Craiova, dansând, alaturi de sotia lui, Betty, in India, Irak, Iran, Pakistan, Siria si Europa. A cucerit spectatorii si presa cu rolurile Ianci din „Victoria si-al ei husar“ (rolul cel mai apropiat de sufletul lui), alaturi de Steluta Palancianu – Teodorescu, Mustafa din „Bal la Savoy“ alaturi de Valentina Fira, Miruna Marin si Lelia Vais, Jim Boy din „Floarea din Hawai“, Boni din „Silvia“, Negus din „Vaduva Vesela“, Sigismund Sulzheimmer si Padurarul din „Calul Balan“ alaturi de Carmen Roibu, Bert din „Mary Poppins“, Ceko din „Contesa Maritza“, Jupan Koloman din „Voievodul tiganilor“, contele Meredith din „Regina carnavalului“, Colonelul din „Mam’zelle Nitouche“, Nastazi din „Lasati-ma sa cânt“, Egon din „Logodnicul din Luna“, Coppelius din baletul „Coppelia“, Adam Potocki din baletul „Fântâna din Baccisaray“, Alcibiade din „Cometa lui Matache“, alaturi de Daniel Cornescu si Sandu Petre si multe altele.


A semnat coregrafia a zeci de spectacole de opereta si opera („Carmen“, „Drama la manastire“ etc.), dar si a unor mari ansambluri folclorice craiovene ca „Doina Jiului“ al Sindicatului CFR (cu care a câstigat multe premii nationale si a intreprins numeroase turnee internationale), ansamblul profesionist „Maria Tanase“, ansamblul „Dor calator“ (cu care, alaturi de Aurelia Preda, a câstigat premiul I la editia din 2003 a Festivalului de la Mamaia).


Ion Kelemen planuia, anul trecut, un spectacol prin care urma sa-si ia ramas bun de la prieteni si spectatori, in care visa sa-si adune la un loc toti prietenii, sa joace ultima data câteva duete de suflet dupa care sa spuna tuturor ca a venit vremea sa plece. Insa, inima sa a obosit chiar in mijlocul ultimei sale premiere – „La calul balan“. Intr-o seara de noiembrie, diagnosticat fiind cu „infarct miocardic acut preinstalat de cel putin cinci zile“, Ioan Kelemen a dat replica vietii sale „Dar mâine am spectacol, nu pot lipsi!“


Maestrul Ioan Kelemen a murit in picioare, ca un artist si, din nefericire, va lipsi la spectacolul sau de retragere. Toti prietenii lui s-au adunat sa spuna ca, de fapt, el nu a plecat, e undeva acolo, la balcon, discret si patimas cum obisnuia sa asiste la spectacolele in care nu evolua pe scena. Acesti prieteni au un mesaj: „Nu va sfiiti sa aplaudati. Azi il aplaudati si pe Ianci Kelemen. La spectacolul lui de …. retragere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS