16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIngrijiri speciale pentru flori in anotimpul rece

Ingrijiri speciale pentru flori in anotimpul rece

Pasiunea pentru cresterea florilor i-a cuprins pe multi craioveni. Dar cum majoritatea sunt locatari ai apartamentelor de bloc, oamenii se plâng de faptul ca spatiul disponibil pentru depozitarea ghivecelor de flori este insuficient.


Pentru a câstiga in apartament mai mult spatiu, la aranjarea ghivecelor cu flori oamenii recurg la fel de fel de trucuri. O metoda des folosita este asezarea vaselor cu flori pe pardoseala, parchet sau gresie, lucru care nu este tocmai indicat. Sub ghivecele puse direct pe pardoseala, locul mucegaieste din cauza umezelii. Intr-un cuvânt, aceasta practica nu este recomandata. Venind in ajutorul iubitorilor de flori, un tâmplar ofera ca solutie realizarea unor etajere, polite pentru flori sau pur si simplu confectionarea din fier a unor suporturi pentru ghivece.


La capitolul materiale pot fi utilizate bucatile de fier (cornier) uitate prin garaje sau lasate pur si simplu la voia intâmplarii, cât si bucati de scândura. „Dupa ce scândura a fost rindeluita pe ambele fete se taie din aceasta doua bucati de maximum 25 de centimetri pentru etajerele suportului, in functie de preferintele fiecaruia (frunza, rotund sau sub forma unui unghi de 90 de grade)“, a spus Gheorghe Caciulan, tâmplar. In continuare, acesta a precizat ca urmatorul pas consta in prinderea etajerelor in cuie sau cu holsuruburi de 3,5 centimetri. Se slefuieste intregul suport dupa imbinare, se lacuieste si se lasa la uscat. Abia dupa aceea se asambleaza politele una câte una, montându-se pe peretele dorit din incapere.


Sfaturi pentru iubitorii de flori


Iubitorii de flori sunt considerati oameni buni, cu suflet cald. Intr-un loc, fie chiar si un balcon ingust de apartament, frumos decorat cu flori, persoanele care indragesc plantele se pot relaxa in voie dupa orele istovitoare petrecute la serviciu. „E o bucurie pentru mine sa vin acasa dupa o zi de munca si sa ma retrag intr-un locsor numai al meu, plin de flori. Pentru mine, balconul apartamentului in care locuiesc este o adevarata sera pe care am indragit-o si am umplut-o cu tot soiul de flori. In prezent, am peste 60 de astfel de ghivece – cactusi, petunii, trandafir chinezesc, muscate, cale de apartament si altele, flori la care tin ca si la membrii familiei mele“, a spus Miruna Ionescu, din Craiova. Drept urmare, Miruna a dorit sa impartaseasca si celorlalti iubitori de flori din secretele sale, prin intermediul Gazetei de Sud: „Daca florile sunt asezate in balcon, acesta trebuie sa fie aerisit in fiecare zi. Geamurile balconului nu trebuie sa fie deschise prea de dimineata ca sa nu le fie frig plantelor, iar locul trebuie sa fie ferit de condens (caldura din apartament si frigul de dimineata duc la distrugerea florilor). Pentru a nu patrunde umezeala, balconul nu trebuie deschis atunci când ploua. Florile se uda in fiecare seara cu apa statuta, la temperatura camerei, iar la inceputul lunii noiembrie, de regula, se muta in casa“.


Cactusii infloresc daca sunt tinuti la „iernat“


O alta iubitoare de plante din Craiova, Mihaela Veliscu, a povestit despre cactusii care infloresc pentru ca-i pune „la iernat“, dar nu-i tine la temperaturi sub 6-10 grade Celsius. „Am o colectie de cactusi. Dar pentru a ma bucura pe deplin de frumusetea lor, a fost necesar sa le asigur unele conditii de baza. Pamântul in care am plantat cactusii este dintr-un amestec de pamânt de gradina, pamânt de frunze, nisip de râu, turba, pietris marunt si praf de carbune de lemn“. Mihaela nu a omis nici faptul ca si ghivecele in care se pun cactusii au un rol aparte. De regula, cele mai des folosite sunt ghivecele mici, in care cactusii sunt stimulati la crestere.


Un alt element care stimuleaza cresterea cactusilor il reprezinta lumina, care are un rol important. „Vara am asezat majoritatea speciilor in soare, iar acum, când toamna s-a sfârsit si iarna bate la usa, am asezat cactusii in casa, intr-un loc incarcat de lumina. Ii ud dimineata, la interval de patru sau sase zile. Temperatura apei nu trebuie sa fie mai mica de 16-18 grade Celsius“, a explicat iubitoarea de cactusi. Ea a precizat ca plantele mici necesita mai multa apa, iar cea mai buna apa este aceea de ploaie, care se toarna la baza plantei de la o distanta de 1-3 centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS