5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Fântânile Sudului” la Craiova și Bobicești, Olt

„Fântânile Sudului” la Craiova și Bobicești, Olt

„Fântânile Sudului” din Bobicești, Olt reprezintă o inițiativă a echipei OMNIA PHOTO, desfășurată în perioada martie-septembrie 2021, în cadrul parteneriatului DIALOG – Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth.

Inițiativa atrage atenția asupra necesității reiterării fântânilor printr-un circuit cultural performativ, care să activeze creativ puținele fântâni comunitare funcționale și să faciliteze cunoașterea istoriei locului, a fântânilor vechi și a obiceiurilor legate de acestea.

Fântâna lui Florea Dumitruu
Fântâna lui Florea Dumitru

Anul acesta ne-am întors în lumea fântânilor, la ele acasă, în Bobicești în perioada 19-20 iunie. Totodată, am luat fântânile în vizită cu noi, la purtător, în lumea largă, prin intermediul instalației video „Ce vede o fântână”, care va fi proiectată în data de 24 iunie, la Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu „Craiova se îmbracă în ie”.


Fântâna moșierului Târnoveanu Matei
Fântâna moșierului Târnoveanu Matei

Acasă, la fântânile Bobiceștiului de Olt. Echipa de proiect compusă din Cristian Bassa (expert documentare foto), Roxana Deca (expert documentare etnograf/muzeolog), Dorian Delureanu, (expert documentare foto), Cristina Irian, (responsabil activitate, antropolog) a explorat vizual fântânile de pe teritoriul comunei Bobicești, a cules istorii din jurul acestora, pentru a le povesti apoi altor oameni, împreună cu localnicii. În urma cercetării de teren a fost creată o hartă a fântânilor din Bobicești, Olt și a fost propus un traseu-circuit cultural al celor mai reprezentative monumente vernaculare cartografiate care poate fi accesat gratuit la adresa: https://bit.ly/3p8K6o0.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS