10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltComuna cu opt ași la intrare și explicația obiectivului inedit

Comuna cu opt ași la intrare și explicația obiectivului inedit

La intrarea într-o comună olteană situată chiar pe drumul European E 574, în județul Olt, tronează opt cărți de joc imense, dispuse în jurul unui ax. Comuna se numește Optași, iar de la jocul de cuvinte a apărut și ideea.

Dintotdeauna au fost cetățeni originari din Optași, o comună olteană aflată aproape de granița cu județul Argeș, care s-au bucurat să se dea drept „asul“ din cei opt ai localității, indiferent că erau sau nu jucători de cărți, iar de la discuțiile amicale a mai fost un pas pe care l-a făcut, anul trecut, primarul Marin Scurtu, care a comandat pentru intrarea în comună un altfel de totem decât aleg edilii de obicei. Așa se face că, de aproape un an, opt cărți de joc imense, toate înfățițând câte un as, se învârt în jurul unui ax, deasupra fiind postată cifra 8.

Inedita construcție a costat 30.000 lei și atrage privirile celor care trec pe E 574. Sătenii se bucură, „cum se bucură de tot ce se face bun în comună“, crede primarul, deşi nu i-a întrebat când a luat decizia. „Așa se numește localitatea, Optași, de sute de ani, decât am transpus-o mai modern, așa. Așii sunt cei din numele localității, așa se numește localitatea, opt-ași. Din datele pe care le am, când s-a întemeiat localitatea, au fost opt ostași care au luptat în război, al lu’ Mihai Viteazu’ sau ce-o fi fost, și au fost împroprietăriți aici“, a explicat primarul cum s-a ajuns la un astfel de simbol pentru comună.

Parisul de pe malul Vedei

În aceeași comună mai există ceva inedit, un sat cu numele Paris, așa că, nu se putea altfel, a apărut și simbolul Parisului, turnul Eiffel. Deși în documentele vechi nu este amintită niciunde denumirea de Paris, au aflat localnicii de la bătrâni că vine de la negustorii francezi care, la un moment dat, aflați prin Optași, în târgul organizat periodic, au fost fascinați de biserica din satul botezat ulterior Paris, așezată aproape de malul râului Vedea, iar podețul de peste râu i-a dus cu gândul la sute de kilometri depărtare, acasă, la Paris.

Turnul de la intrarea în satul Paris
Turnul de la intrarea în satul Paris

„Bătrânii ziceau că ar fi fost cumva un vad de comerț, se ducea către Colonești și către Pitești, și că au venit odată niște francezi care, comparând râul Vedea, cu biserica pe care o avem pe mal, podețul de-acolo, au ajuns ei la concluzia că ar semăna cu Parisul, cumva. A

șa ziceau unii mai bătrâni. Eu de când mă știu și cei mai bătrâni pe care i-am întrebat, și profesori mai bătrâni, toți așa spuneau, că era un vad de negoț în zona respectivă și poposeau cumva negustorii, iar niște francezi așa s-au exprimat văzând așezarea, că seamănă cu Parisul. Și așa a rămas“, a amintit primarul Marin Scurtu.

Turnul Eiffel de Olt

Așa că și la intrarea în satul Paris au pus un simbol, o replica a celebrului turn. Adică s-au mai investit 27.000 lei, însă banii au însemnat și amenajarea unui mic parc, cu montarea unui chioșc etc.

În sat, apreciază primarul, sunt peste 100 de familii, de altfel nici nu există o problemă din acest punct de vedere, oamenii din Optași nu prea iau calea pribegiei. „Localitatea mea e amplasată bine și beneficiem de trei secții de croitorie, tineretul mai rămâne și p-aci pă la noi. Nu suntem chiar atât de rău aruncați“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS