Olt: Familia terorizată de bărbatul violent care şi-a ucis calul a primit o casă

Autori


Familia bărbatului din Morunglav care a fost filmat în timp ce și-a ucis animalul de povară şi al cărui trecut de agresor a ieşit la iveală după această faptă, a primit printr-o asociație creștină o casă în care să locuiască fără teama că bărbatul îi mai poate alunga. Autoritățile, în schimb, nici până acum nu s-au grăbit să-l tragă la răspundere.

Bărbatul din Morunglav care duminică, 9 decembrie, și-a ucis calul care nu a mai putut trage căruța încărcată cu nisip ud, tăindu-i gâtul, nu a fost găsit de polițiști la domiciliu pentru a fi audiat. Acesta este bănuit de omorârea unui animal cu intenție, însă deocamdată nu are calitatea de învinuit. Evenimentul odios care a avut loc duminică a scos la iveală caracterul violent al bărbatului, Petre Gheorghe, de 48 ani, iar mărturia unuia dintre fiii săi, plecat de acasă de la 13 ani, obligat fiind să muncească, pune într-o altă lumină tot ce s-a întâmplat de-a lungul anilor și mai ales lipsa de reacție a autorităților statului.

Concubina bărbatului a fost bătută și alungată de acasă de nenumărate ori de către bărbat. Ultima dată când s-a întâmplat un astfel de episod, acesta a ales să stea la fratele său, însoțită de cei patru copii mai mici (care au vârste între 2 și 10 ani). Între timp, o asociație creștină a reușit să cumpere pentru femeie și pentru copiii acesteia o casă în Morunglav.

Unul dintre copii, doi ani în sistemul de protecție

În evidențele poliției din localitate, Petre Gheorghe figurează cu patru dosare instrumentate pe numele său. Cel mai vechi este din 2014, când în apropierea Crăciunului și-a bătut atât de tare unul dintre copii, care pe atunci avea doar 11 ani, încât profesorii care i-au văzut rănile la școală au anunțat autoritățile. Copilul a fost preluat de DGASPC cu măsură de protecție, ajungând la un asistent maternal. Pentru că nu s-a putut adapta, a fost transferat într-o casă de tip familial din Slatina, unde mama l-a vizitat constant, susținând în toată această perioadă că îl dorește acasă. În 2017 instanța chiar a încuviințat reintegrarea în familie, rapoartele primăriei din localitate, susțin reprezentanții DGASPC, fiind cele care au cântărit enorm. „Copilul a beneficiat de măsură de protecție în 2014, în urma unei sesizări privind agresiunea fizică, violență. Tatălui i s-a întocmit dosare penal și instanța a clasat acțiunea penală, exprimarea instanței fiind aceea că «încetează» acțiunea penală prin împăcarea părților. Motivul pentru care a ajuns copilul în sistem a fost faptul că a fost lovit de tată. Poliția a întocmit dosar penal, a ajuns în instanță, iar instanța a încetat procesul penal ca urmare a împăcării părților, în 30 iunie 2016. Acesta a fost motivul mutării acestui copil în sistem. Pentru ceilalți copii nu s-a pus problema niciodată, primăria nu ne-a spus niciodată că ar o situație de risc pentru ceilalți copii, ci doar în situația aceasta, a acestui copil“, a declarat Nicoleta Moraru, manager de caz în cadrul DGASPC Olt.


Bărbatul a continuat să îţi maltrateze copiii

În tot acest timp, spune al doilea fiu al familiei, Bebe Gheorghe, tatăl continua să-i bată, și pe ei, dar și pe femeie, și chiar dacă la postul de poliție s-au depus plângeri, bărbatul n-a pățit nimic. Reprezentanții primăriei nu ar fi fost nici aceștia străini de situație. Cert este că bărbatul, cu excepția cazului băiatului bătut cu biciul, căruia i-a lăsat urme pe corp, nu a mai fost cercetat pentru vreun alt episod de violență. „Trebuia, probabil, să mai propună (n.r. – primăria din localitate) măsură de protecție și la alți copii, sau să-i sprijinim cumva, nicidecum să ducem copilul, care a fost încurajat să meargă acasă, era atașat de mama lui, care-l vizita… Trebuia s-o protejăm și pe mamă cu ceilalți copii sau s-o scoatem… Dar nici ea nu vrea, mama nu a vrut. Acel profil al persoanei care este victimă, se autoblamează, nu-și poate părăsi locuința…“, a mai spus reprezentanta DGASPC, menționând că, deși reprezentanții instituției pe care o reprezintă nu cunoșteau întreg tabloul, au constatat, la un moment dat, că în reintegrarea copilului au apărut noi probleme.

„După integrare se impun șase luni de monitorizare a cazului, legislația prevăzând responsabiitatea la nivelul comunității, iar ei nici nu ne răspund la adrese, noi le solicităm – «du-te, legea prevede că răspunzi de acel copil!». Avem rapoarte făcute pe note telefonice, nu știu dacă a și fost colega, în care spun că totul este OK. N-a fost chiar OK, că el a plecat la o stână. Noi am făcut adresă pentru prevenirea exploatării, la Poliția Morunglav și al un alt județ, să vedem dacă e cazul să fie exploatat, și primăria… Convorbire cu primăria: «copilul a fost plecat, dar acum se află la domiciliu». S-a spus că părinții n-au mai venit să colaboreze cu primăria, asta e o notă telefonică, la un moment dat. Dar n-au făcut nimic altceva. Apoi, alta, că tatăl a fost plecat la muncă și totul e bine. Că a fost înscris la școala din Morunglav copilul. Iar poliția ne-a spus că părinții nu colaborează cu organele. Este adresă că nu colaborează. În acest moment în care poliția a spus că părinții nu mai colaborează aveam informații că copilul este plecat și am făcut peste tot demersuri de căutare. Ar fi plecat cu alți doi frați. Le-am transmis părinților să aducă urgent copilul la domiciliu, în situația în care nu vor colabora se instituie o altă măsură de protecție a minorului. Asta am spus poliției, ei ne-au răspuns că părinții nu au dat curs invitației, nu putem să vorbim cu ei și că au informații că ar fi la oi. Am făcut acolo, a fost căutat prin Olt și prin Teleorman“, a mai adăugat reprezentanta DGASPC. În cele din urmă, în iulie anul acesta, pentru DGASPC cazul s-a rezolvat, încheindu-se. Copilul în continuare își câștigă pâinea singur, este cioban, deși are doar 15 ani.Comenteaza acum

Alte stiri

21 ianuarie 2019

Dosarul lui Dragnea, amânat pentru 18 februarie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 18 februarie, dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Preşedintele completului, ...

Sumarul ediției de miercuri, 23 ianuarie 2019

Actualitate

» CSM dezbate două acţiuni disciplinare întocmite de IJ împotriva Laurei Codruţa Kovesi

Publireportaj

» Dezvoltarea societăţii OMICRON ZELLE SRL prin inovare de produs şi proces

Local

» Infracțiuni de corupție în două instituții din Olt Doi angajați facilitau întocmirea dosarelor de invaliditate
» Probleme la Centrul Județean de Transfuzii Director: „Chiar în numele pacienților vă cer acest ajutor“

Dolj

» Craiova: Se opresc gazele pe strada Anul 1848
» Bătrână de 88 de ani, tâlhărită de o tânără de 19 ani
» SJU Craiova, amendat pentru că nu funcţionau camerele de supraveghere din incinta unităţii
» Au furat camera de supraveghere înainte de a fura lemnele primăriei
» „Omul păianjen“, acuzat de comiterea a trei furturi
» Direcţia de Sănătate Publică solicită şi profesorilor să facă triaj epidemiologic
» Primul caz de gripă, confirmat în Dolj
» CJ Dolj câştigă patru milioane de euro în dosarul „Oul lui Brâncuşi“

Gorj

» Restricţii de circulaţie pe două drumuri din Oltenia
» (FOTO, VIDEO) Gorj: Un autobuz care transporta pasageri, implicat într-un accident rutier
» Edilitara închiriază în plină iarnă utilaje de deszăpezire
» Muzeul „Brâncuși” – abandonat de Ministerul Cultruii, proiectul „Calea Eroilor la UNESCO – în aer
» Autorităţile vor să mute Festivalul Naţional de Film Documentar la Târgu Jiu
» Schimb european de elevi la cel mai mare colegiul naţional din Gorj

Vâlcea

» Alţi doi bărbaţi implicaţi în scandalul de la un botez din Râmnicu Vâlcea, reţinuţi
» Acţiunile de deszăpezire din judeţul Vâlcea

Sport

» Serena Williams a fost eliminată, în sferturile de finală ale Openului Australiei. Karolina Pliskova merge mai departe
» Operațiunile de căutare a fotbalistului Emiliano Sala, reluate după răsărit
» Handbal (f) / În sfârșit, victorie! SCM Craiova și-a amintit să câștige în Liga Florilor
» Handbaliştii Universităţii au început „etapa cu mingea“
» Robert Petre aşteaptă revenirea la Craiova
» „Şcolarii“, vizitaţi de studenţii de la FEFS

Sanatate

» Cele mai bune surse de magneziu
» Ce mâncăm pentru a evita anemiile

Magazin

» Au fost anunțate nominalizările la premiile Oscar. Filmele “Roma” şi “The Favourite” sunt marile favorite
» Horoscop
» 35 de moduri de exprimare a emoţiilor
» Bancul zilei

Top