10.2 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2019
Acasă Local Olt Se înmulțesc focarele de pestă porcină la Rusănești, DSVSA Olt confirmând alte...

Se înmulțesc focarele de pestă porcină la Rusănești, DSVSA Olt confirmând alte două. Ministrul Daea a venit în Olt

-

DSVSA Olt a transmis că virusul pestei porcine africane a fost confirmate în alte două gospodării, în care s-au impus măsuri suplimentare de protecție, după efectuarea dezinfecției în explotații. Ministrul Daea a venit în Olt
Cele două focare au fost identificate în gospodăriile unor cetățeni care au legătură cu proprietarul porcului mort în urmă cu doar câteva zile. Dacă primul focar a apărut în gospodăria unui cioban care a îngrijit o turmă de oi în pădurea din localitatea vecină, din județul Teleorman, cel de-al doilea, a spus primarul localității Rusănești, Alexandru Chirea, a apărut la fratele primului proprietar, în urma anchetei veterinarilor stabilindu-se că un alt cetățean a avut de asemenea legătură cu cei doi. Cel de-al treilea este chiar stăpânul stânei la care a fost angajat ciobanul, care are, la rândul său, are cinci porci. S-au recoltat probe și de la aceste animale, rezultatul din laboratorul DSVSA Olt fiind pozitiv.
În data de 24.11.2018, gospodăria din localitatea Rusănești (n.r. – a doua) a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. De asemenea, au fot prelevate probe si de la porcii unei alte persoane care a fost in contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt in data de 24.11.2018. Și acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială aplicând aceleași măsuri mai sus menționate. Astăzi, 24.11.2018, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit de doua ori în ședință pentru aprobarea planurilor de masuri pentru cele doua focare, iar la cea de-a doua ședință a participat și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, care a apreciat promptitudinea și corectitudinea cu care au acționat serviciile veterinare în aceste cazuri.Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, evaluarea porcilor, eliminarea acestora conform procedurilor,  instalarea filtrelor pietonale la nivelul celor două exploatații si menținerea filtrelor rutiere“, a transmis DSVSA Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS