21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltZiua Armatei la Slatina cu gânduri frumoase pentru veterinari şi prezentări de tehnică în muzică de fanfară

Ziua Armatei la Slatina cu gânduri frumoase pentru veterinari şi prezentări de tehnică în muzică de fanfară

Militarii români au fost sărbătoriți la Slatina mai bine de o jumătate de zi, manifestările debutând dimineață, la statuia Ecaterinei Teodoroiu, și continuând pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde a fost expusă tehnică militară și unde participanții au putut să asculte muzică de fanfară.

Ziua Armatei Române a început în reședința județului Olt cu momentele „clasice“: scurtă slujbă religioasă, alocuțiuni, depuneri de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare. Ce a fost special în acest an, an în care pentru a doua oră Ziua Armatei se sărbătorește la statuia eroinei Ecaterina Teodoroiu, monument dezvelit în 1925, în prezența Reginei Maria și a mamei „eroinei de la Jiu“, este decorarea a trei veterani de război din cel de-Al Doilea Război Mondial cu emblema de onoare, distincție conferită de șefului Statului Major al Armatei și înmânată la Slatina de comandantul Centrului Militar Județean Olt, locotenent-colonel Marius Mariea. Colonelul în retragere Dumitru Mihai, singurul veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial prezent la manifestări, a primit-o personal, urmând ca altor doi veterani decorați – colonel în rezervă Dumitru balaban și colonel în rezervă Vasile Gavrilă să le parvină prin intermediul președintelui Asociației Veteranilor și Văduvelor de Război, Nicolae Ionuș.
„În ziua de 25 octombrie 1944 mă aflam la porțile Careiului. La ora 6.00 a început atacul final, eliberând ultima brazdă de pământ sfânt al Transilvaniei, răpită mișelește prin dictatul de la Viena din 30 august 1940. În această zi festivă urez Armatei Române și celor aflați la datorie alături de forțele NATO succes în pregătirea militară și multă sănătate. Trăiască Armata Română!“, a rostit veteranul de război col. (r) Dumitru Mihai. Comandantul CMJ Olt a reamintit, la rândul său, că: „În această zi nu putem și nu avem dreptul să uităm eroii și veteranii de război. Dumnealor, veteranii, reprezintă o pagină de istorie vie a acestei nații. Să-i cinstim și să-i prețuim așa cum se cuvinte“, cuvintele fiind urmate de momentul solemn al înmânării distincțiilor.

Tehnica militară, atracția celor mici

După depunerea de coroane și scurta paradă militară la care au participat militari ai UM 02628 Caracal, puşcaşi marini ai Naval Support Facility Deveselu, jandarmi şi pompieri, manifestările au continuat pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde cei prezenți au putut admira elemente de tehnică militară compatibilă NATO, folosită de militrii noștri în teatrele de operațiuni, armamentul fiind, de altfel, principal atracție a celor mici. Adolescenții au fost atrași și de standul de prezentare al CMJ, de unde au putut afla cum pot fi admiși al diversele școli militare. Amplaudați au fost și membrii fanfarei Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA din Europa și tinerii componenți ai fanfarei „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea. Un interes deosebit l-a stârnit de asemenea stan-ul colecționarului Cristian Dumitru, cel care a adus la Slatina peste 200 de exponate, obiecte realizate din elemente de muniție de militarii participanți la cele două războaie militare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS