21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltTrei noi localități sub supraveghere în Olt, după ce în Teleorman au apărut noi focare de pestă porcină africană

Trei noi localități sub supraveghere în Olt, după ce în Teleorman au apărut noi focare de pestă porcină africană

Localitățile Văleni, Mihăești și Seaca, din județul Olt, aflate în vecinătatea comunei Scrioaștea din Teleorman, în care s-au confirmat două focare de pestă porcină africană, au intrat sub supraveghere.

Cele trei localități se alătură celor cinci din județ – Izbiceni, Cilieni, Tia-Mare, Sprâncenata și Rusănești – sub supraveghere încă din cursul săptămânii trecute, de la apariția primului caz de pestă porcină în Teleorman, la Mândra-Slobozia.
Localnicilor nu li se permite, pe perioada supravegherii, mișcarea animalelor din gospodărie, și nici a produselor rezultate din eventuala sacrificare a porcilor, în afara localității, în acest scop fiind instituite filtre, iar polițiști și jandarmi asigurându-se că măsurile sunt respectate.
Directorul DSVSA Olt, medicul veterinar Veronel Bolborea, a declarat că medicii DSVSA și cei concesionari sunt în plin proces de examinare clinică și inventariere a animalelor din exploatațiile din cele trei localități, activitate care va fi încheiată marți, 23 octombrie. Medicii au de văzut 486 de exploatații, în care sunt crescuți aproximativ 1.800 de porci. În urma celei similare din primele cinci localități intrate sub supraveghere s-a constatat că 25-30% din porcii identificați în gospodării nu erau crotaliați și nici înregistrați în Baza Națională de Date.

„A fost convocat centrul local de combatere a bolilor și pentru cea de-a doua zonă, măsurile sunt aceleași ca și la prima zonă, în sensul că n-au voie să iasă cu animalele în afara exploatațiilor, trebuie să respecte regulile de igienă. Vreau să aduc aici la cunoștință că târgurile din județul Olt sunt închise, nu au voie să comercializeze niciun fel de animal. Primim sprijin din partea Poliției, a Jandarmeriei, sperăm să nu avem cazuri de pestă porcină. Până la această dată nu avem niciun focar, cerem să nu se producă panică, pentru că la această oră nu exită niciun fel de boală în județul Olt“, a declarat Bolborea, în cadrul unei conferințe de presă. Directorul DSVSA Olt a menționat de asemenea și ce constituie contravenți și cum se pedepsește: „Mișcarea animalelor fără aviul DSVSA constituie sancțiune contravențională între 6.000 și 12.000 lei, dar există și un articol în Codul Penal care prevede că reprezintă infracțiune nerespectarea normelor sanitar-veterinare cu privire la răspândirea bolilor de la animale către alte animale sau om“, a mai spus Bolborea.

Medicii veterinari spun că în localitățile din vecinătatea focarelor de pestă oamenii au început să taie porcii, mai grav fiind faptul că, de teama că ar putea rămâne și fără carne, o parte nemaiprezentându-se cu probe pentru analiza pentru depistarea trichinelozei spiralis.

„Atmosfera este incertă. Porcii îi taie în funcție de veștile pe are le au din apropiere, dar față de alți ani, în care tăierile erau ocazionale, pentru un botez, o nuntă sau ce mai aveau oamenii, acum au început să taie frecvent, aproape că la Crăciun n-o să mai avem mai mult de 10% din efective. Aproape în masă se taie. Intervine spaima asta de a nu rămâne fără animal sau chiar fără carne. Crește de la o zi la alta. Multe sacrificări sunt fără a anunța medicul veterinar și fără a efectua examenul de trichină.Oamenii trebuie să știe că măsurile de eradicare a pestei porcine africane sunt foarte bine stabilite și lămurite în legea sanitară-veterinară, în cazul depistării unor animale cu pestă porcină africană nu se trece la ridicarea tuturor porcilor și la incinerarea sau distrugerea lor și se vor lua măsurile ca atare, în primul în focar și apoi, sub supraveghere sanitară, se va realiza sacrificarea porcilor de pe o anumită rază, stabilită de autorități. Dar neanunțarea (n.r. – apariției unor cazuri de pestă) implică efecte mari în timp, chiar de-a lungul anilor putând să apară în continuare cazuri de boală și pierderea este pentru noi toți“, a declarat medicul veterinar Gabriel Zorzoliu, din Dăneasa.

Deși la acest moment nu sunt elemente care să îngrijoreze autoritățile, se poate întâmpla orice, a spus primarul comunei Văleni, una din cele trei din vecinătatea comunei telormănene Scrioștea, supuse supravegherii.

„În ultimul timp organe ale Poliției și ale Jandarmeriei supraveghează zona, în vederea depistării eventualelor mișcări de animale sau de carne. Lumea nu știe, s-a făcut și o confuzie vizavi de satul Mandra cu localitatea Mândra-Slobozia din Teleorman, și automat în comună e puțină zarvă, crezând că este vorba de localitatea noastră. M-au întrebat, le-am spus să fie liniștiți. La ora actuală totul e sub control, e mult mai supravegheată mișcarea. Târgul funcționează doar pe zarzavat și textile, niciun fel de animal nu se mai comercializează. (…) Mie mi-e frică să nu se găsească vreun binevoitor să ne-aducă și nouă vreo mortăciune p-aci pe traseul ăsta, să ne creeze și nouă vreo astfel de situație. În unele situații focarele astea au fost create artificial. Eu le-am spus oamenilor ca prima dată să ia legătura cu autoritatea locală, înainte de vorbi cu altcineva. Sunt speriați oamenii, în preajma Sărbătorilor, să nu mai ai ce tăia de Crăciun și să se ducă spiritul Crăciunului aiurea, așa, vă dați seama că e o mare lovitură pentru țăran. Eu îmi fac probleme pentru cei care din puținul pe care l-au avut au reușit să crească un porc pentru ei“, a spus primarul Ion Șofaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS