16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRevoltă a cabanierilor din Rânca în urma controalelor comisarilor de la Protecția Consumatorilor

Revoltă a cabanierilor din Rânca în urma controalelor comisarilor de la Protecția Consumatorilor

Cabanierii din Rânca se declară nemulțumiți de modul în care se desfășoară verificările Comandamentului de iarnă în stațiunea montană din Gorj. Până acum, 9 agenți economici au activitatea suspendată de către Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor.

Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca, a declarat că echipele de control și-au depășit atribuțiile. Acestea ar face controale care ar trebui să fie efectuate de alte instituții.

„Lumea este revoltată. Suntem în plin sezon. Să se rezume la atribuțiile lor sau să verifice și autorizațiile ISU, DSV, DSP, Mediu, apă, gunoi. Ce rost mai au ceilalți?!”, a declarat Constantin Pănescu.

ISU Gorj a făcut o serie de precizări

Comisarii au anunțat că unii agenți economici nu ar avea autorizații de la ISU sau de la primării. În legătură cu acest lucru, ISU Gorj a făcut o serie de precizări într-un comunicat.

„Referitor la comunicatul de presă emis de către reprezentanții ANPC cu privire la acțiunile de control în cadrul Comandamentului de iarnă, în stațiunea montană Rânca din județul Gorj prin care au fost verificați 11 operatori economici, constatându-se ca principală abatere și “lipsa autorizațiilor ISU”, pentru o informare corectă și fără interpretări, facem următoarele precizări:

Dintre cei 11 operatori economici verificați de către comisarii din cadrul ANPC, 3 nu se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu, conform legislației în vigoare, 6 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar un operaror economic nu deține autorizație de securitate la incendiu. La ultimul control efectuat de către inspectorii din cadrul ISU Gorj, acesta avea activitatea închisă.

Comisarii ANCPC au verificat atât activitatea unității de cazare, cât și activitatea restaurantului

La o societate comercială, comisarii ANCPC au verificat atât activitatea unității de cazare, cât și activitatea restaurantului pe care îl administrează societatea, cuantificând controalele separat, rezultând astfel 11 operatori economici verificați.
Trebuie subliniat faptul că măsura de închidere temporară a activității pentru cei 9 operatori economici, așa cum reiese din comunicat, nu s-a dispus pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, ci din cauza unor deficiențe care țin exclusiv de competențele legale ale ANPC.
În spațiul public au apărut informații conform cărora comisarii ANPC au efectuat în ultimele două zile controale la 17 operatori economici, 11 în stațiunea montană Rânca, iar 6 la operatori economici de pe raza municipiului Târgu Jiu.

Care este situația celor 6 operatori economici verificați

Așa cum am adus precizări clare din punct de vedere al avizării/autorizării despre operatorii economici verificați în stațiunea montană Rânca, situația celor 6 operatori economici verificați de către comisarii ANPC pe raza municipiului Tg-Jiu este următoarea:

2 dintre aceștia dețin autorizație de securitate la incendiu:

⁠din verificările efectuate, 4 operatori economici nu necesită autorizație de securitate la incendiu, deoarece sunt operatori economici mici (ex.: magazin care funcționează la parterul unul bloc de locuințe), conform prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de prevenire din cadrul efectuază atât verificări periodice, cât și inopinate

Facem precizarea că inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre efectuază atât verificări periodice, cât și inopinate la operatorii economici din județul Gorj pentru identificarea eventualelor nereguli, inițierea demersurilor pentru remedierea acestora și aplicarea, cu fermitate, a sancțiunilor legale. De asemenea , colegii noștri derulează și activități de informare preventivă, purtând discuții constructive cu operatorii economici în scopul de a-i face să conștientizeze riscurile și să acorde o atenție sporită pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot aduce atingere climatului de siguranță pentru beneficiari”, potrivit lui Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Citeşte şi: Gorj: O mașină cu pâine s-a răsturnat pe un câmp

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS