17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNemulțumiri la CET Craiova 2 și CEO față de proiectul Legii pensiilor

Nemulțumiri la CET Craiova 2 și CEO față de proiectul Legii pensiilor

Sunt nemulțumiri față de propunerea de creșterea a vârstei de pensionare în rândul salariaților de la Termocentrala Craiova 2, care a făcut parte din Complexul Energetic Oltenia și a fost externalizată recent.

Sindicatul Liber Independent CET Craiova 2 a transmis un Memoriu parlamentarilor din Dolj în care se solicită sprijinul acestora pentru modificarea unor articole din proiectul de Lege a pensiilor. Cel mai important se referă la reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani. Propunerea sindicaliștilor de la Termocentrala Craiova II este menținerea reducerii cu 13 ani a vârstei de pensionare, având în vedere faptul că statul român și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență închiderea accelerată a actualelor capacități de producere a energiei pe bază de cărbune.

De altfel, capacitățile pe cărbune vor fi înlocuite cu grupuri pe gaze naturale, iar locurile de muncă se vor reduce drastic. Prin urmare, se impune menținerea reducerii cu 13 ani a vârstei de pensionare. Sindicaliștii de la CET Craiova 2 fac și propuneri pentru modificarea a două articole din viitoarea lege a pensiilor. Și sindicaliștii de la Termocentrala Ișalnița au aceleași nemulțumiri.

Sindicaliștii din CEO merg la Ministerul Muncii

Este de amintit că liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia (CEO) participă miercuri la o ședință la sediul Ministerului Muncii pe tema pensionărilor de la companie, alături de deputatul de Gorj, Mihai Weber. Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia au participat luni la o întâlnire cu senatorul de Gorj, Ion Iordache, tot pe tema viitoarei legi a pensiilor. Problema principală este creșterea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni în noul act normativ. Deocamdată totul este în fază de proiect.

Se propune o reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani, în loc de 13 ani, cât este în prezent. Se dorește menținerea acestei prevederi și în viitoarea lege. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a anunțat că pentru întâlnirea de miercuri de la Ministerul Muncii, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au pregătite o serie de amendamente.

„Acestea vor fi înmânate ministrului Muncii pentru a îmbunătăți Legea pensiilor în favoarea minerilor și a energeticienilor. În esență, se dorește în continuare o reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare, în baza Legii 197. Propunerea din proiect este o reducere cu numai 10 ani. A fost pregătit deja amendamentul pentru a fi menținută reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare la nivelul Complexului Energetic Oltenia.”, a menționat Cosmin Popescu, șeful Consiliului Județean Gorj.

Citeşte şi: Spitalul Județean Târgu Jiu, pe primul loc în Oltenia la programul de tromboliză

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS