22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO și-a propus o producție de peste 15,2 milioane de tone de cărbune

CEO și-a propus o producție de peste 15,2 milioane de tone de cărbune

Proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia pregătit pentru anul acesta prevede ținte optimiste în ceea ce privește producția.

Potrivit unui document transmis de sindicate administrației, proiectul de Buget prevede o producție de nu mai puțin de 7,6 terawați. De asemenea, producția de cărbune a fost stabilită la 15,2 milioane de tone. Sindicatele consideră că țintele sunt prea optimiste, având în vedere o serie de factori care nu pot fi ignorați. Este vorba de închiderea de la 1 iunie a două grupuri energetice, continuarea implementării planului de închidere a carierelor miniere.

Planul de restructurare prevede ca în 2023 Complexul Energetic Oltenia să mai rămână cu numai 7.700 de angajați.  În plus, continuă activitatea de eliberare de adeverințe în vederea pensionărilor. Sunt peste 2.000 de adeverințe eliberate angajaților care vor să se pensioneze în baza Legii 197 din 2021. Așadar, țintele de producție vor putea fi cu greu atinse în lipsa resursei umane. De asemenea, în ultimele două luni au fost scăderi constante legat de producția de energie. S-a funcționat și cu doar două grupuri energetice zile la rând.

Ce prevede Planul de restructurare

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.

Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. CEO și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice. Investițiile sunt însă în întârziere. Compania riscă să închidă capacități și să nu deschidă altele noi.

Citește și: Aparegio continuă debranșarea asociațiilor de proprietari la Motru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS