23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPregătiri pentru Festivalul „RomânIA Autentică”, la Hobița

Pregătiri pentru Festivalul „RomânIA Autentică”, la Hobița

Se fac ultimele pregătiri pentru organizarea la Hobița, Gorj, a Festivalului „RomânIA Autentică”.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului imaterial, iar pe 1 decembrie 2022 cămașa cu altiță a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Începând din 2016 în Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși, comuna Peștișani, se organizează „Festivalul RomânIA Autentică”.

În 2018 la Hobița, cu ocazia festivalului au venit peste 10.000 de turiști, numărul acestora crescând la peste 15.000 în 2019. Într-un timp record a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din Oltenia, chiar din țară. În 2017 s-a extins și la Iași, în 2018 a cuprins și Brașovul.

În 2022 festivalul s-a desfășurat, în perioada 24-25 iunie, simultan la Hobița-Iași-Paris. Anul acesta va fi Hobița (Gorj)-Iași-Galați. Festivalul „România Autentică” a fost inițiat de Cristina Chiriac și Flori de Ie. De la an la an a cunoscut o amploare și o importanță din ce în ce mai mari. Cristina Chiriac a reușit să ducă manifestarea dincolo de granițele țării.

24 iunie, Ziua Universală a Iei

Ziua de 24 iunie care este și Ziua Universală a Iei, este marcată la Peștișani, în satul Hobița prin ample manifestări.

Festivalul aduce:

  • scântei din tezaurul popular,
  • meşteşugari,
  • interpreţi de muzică populară,
  • instrumentişti,
  • creatori şi păstrători ai celor mai valoroase elemente din cultura populară a românilor.

Scopul Festivalului „RomânIA Autentică”-Hobița este promovarea elementelor înscrise de România în patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, ca expresie vie a comunităților locale. Celebrăm și promovăm ia-cămașa cu altiță, simbolurile tradiționale, meșteșugurile românești și folclorul autentic.

„Proiectul România Autentică s-a născut din dragoste de neam, patrie, artă și frumos. Prin acest festival dezvoltăm și readucem în lumina prezentului cultura, arta și valorile tradiționale românești prin crearea de punți de legătură între trecut și viitor, între generații, între sectorul public și sectorul privat, între dimensiunea națională și dimensiunea europeană. Iată doar câteva dintre surprizele cu care vă așteptăm anul acesta-parada portului popular, ateliere de creație pentru copii, clacă pentru nepoți și bunici, expoziții, concerte de muzică populară autentică și multe altele”, conform organizatorilor.

Spectacolele Festivalului „RomânIA Autentică”

Spectacolele vor începe la ora 14,00. Vor urca pe scena de la Hobița:

  • Grigore Leșe,
  • Olguța Berbec,
  • Cornelia și Lupu Rednic,
  • Doinița și Ionuț Dolănescu,
  • Aurora și Săndel Mihai.

Va avea loc și o paradă a portului popular.

Citeşte şi: (VIDEO) Aproape 5 milioane de dolari, prejudiciu într-un dosar de înşelăciuni cu criptomonede

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS