23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Aproape 5 milioane de dolari, prejudiciu într-un dosar de înşelăciuni cu criptomonede

(VIDEO) Aproape 5 milioane de dolari, prejudiciu într-un dosar de înşelăciuni cu criptomonede

-

Aproape 5 milioane de dolari este prejudiciul într-un dosar de înşelăciuni cu criptomonede, produs de o grupare infracţională destructurată de DIICOT.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Ploiești au efectuat, astăzi, 11 percheziții.

Percheziţiile au fost efectuate pe raza județelor Prahova, Olt și Ilfov și a municipiului București. Au fost aduse la audieri 14 persoane, potrivit DIICOT.

Infracțiunile de care sunt suspecate persoanele sunt:

  • de constituire a unui grup infracțional organizat,
  • fals informatic,
  • înșelăciune,
  • evaziune fiscală.

Modul de operare

În luna octombrie 2019, la momentul înființării unei societăți comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice au constituit un grup infracţional organizat. Scopul a fost de atragere de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi. Acestor„investitori“ le erau propuse randamente nereale.

Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede. Pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site. Aici fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă.

După înregistrare, clienţilor li se afişa, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta.

Piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021.

Creşteri false de portofoliu

În ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifestau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta. Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos. Criptomonedele erau transferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infracțional organizat și convertite în dolari.

Schema piramidală

Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale. Criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari. Ulterior cu o parte din aceste fonduri efectuau plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor. Sau clienţi care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale.

Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal. Aceştia foloseau cardul de debit la comercianţi ori retrăgeau numerar la diverse ATM-uri.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este în valoare de peste 4,71 milioane de dolari.

Audierea suspecților, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se vor desfășura la sediul DIICOT Ploiești.

Astăzi, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și juridice).

Citeşte şi: Tânăr doljean, cercetat pentru arderi ilegale de deșeuri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Marian Vasile şi-a depus candidatura pentru fotoliul de primar...

Marian Vasile și-a depus, astăzi, candidatura pentru funcția de...

ȘTIRI GdS